Składniki
na ciasto:
150 g mąki pszennej
łyżka oliwy z oliwek
75 ml ciepłej wody
sól
zioła
na sos:
100 g jogurtu greckiego
łyżka majonezu
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
dodatki:
według uznania, u mnie:
boczek
kiełbasa
cebula
papryka konserwowa
oliwki zielone
mozzarella
feta
ser gouda
Przygotowanie
Zacznijcie od ciasta. Połączcie składniki, gęstość regulujcie wodą. Rozwałkujcie ciasto na wielkość patelni, nie zapomnijcie podsypać mąką. Smażcie na bardzo rozgrzanej patelni bez dodatku oliwy 5 minut z każdej strony. W międzyczasie zróbcie sos. Ja uwielbiam biały, Wy możecie zrobić tradycyjny, pomidorowy. Jako baza do pizzy świetnie nadaje się także nasz sos paprykowy. Ściągnijcie teraz ciasto z patelni, posmarujcie sosem i dodatki. Ja posypałam garścią sera gouda, ułożyłam plastry boczku, kiełbasy i cebuli. Posypałam znowu garstką sera żółtego, rozłożyłam kawałki mozzarelli, rozrzuciłam kilka kostek fety. Nie mogło się obyć bez oliwek i papryki konserwowej. Moja już gotowa:) Teraz wstawcie do maksymalnie rozgrzanego piekarnika na samą górę, pieczcie kilka minut, aż ser się rozpuści. Do tego dobre wino i powiem Wam, że dwie kobitki wtrąbiły całą pizzę, upiły się winem i były taaaakie zadowolone...:)
super pomysł ;) do wypróbowania
OdpowiedzUsuńSzybie i taaaakie pyszne;). Pozdrawiamy jak zwykle;)
UsuńEj … A my nie jesteśmy Twoimi dziećmi ? :( Mamusia nie będzie zadowolona…. Oj, nie…. :P
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł! :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba taka pizza!
z patelni, ale jednak z piekarnikiem? ;)
OdpowiedzUsuń