Przedstawiam Wam dziś popisowe danie naszej kochanej mamusi. Mięsko soczyste, chrupiąca skórka, czego chcieć więcej? Dzieciaki mojej siostrzyczki dobrze wiedzą, że najlepszy kurczak jest tylko u Babci Eli...
Składniki
1 kurczak
1 cytryna
1 kg soli na 1 kg kurczaka
papryka słodka, papryka ostra sos sojowy, sól świeżo zmielona
Przygotowanie
Przygotowanie jest banalne. Natrzyjcie kurczaka ulubionymi przyprawami i pozostawcie w lodówce na kilka godzin. U nas jest to sól, sos sojowy, papryka ostra oraz słodka. Dobrze wyparzoną cytrynę włóżcie do środka Waszego kuraka, wysypcie całą sól na blachę i posadźcie na niej ptaka. Niech ilość soli Was nie przerazi, kurczak nie będzie słony, chyba że wetrzecie w niego całą tą sól ;) My lubimy obok położyć kiszoną cytrynę oraz przekrojoną na pół główkę czosnku. Upieczone będą rozpływały się w ustach. Teraz włóżcie do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika, pieczcie 15 minut, po czym obniżcie temperaturę do 180 stopni. Pieczcie jeszcze godzinę. Żeby sprawdzić czy jest już gotowy, nakłujcie skórkę wykałaczką. Jeśli wyleci z niego biały "sok", oznacza, że jest już gotowy. Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz