Musieliśmy wypróbować nowy sprzęt. Bez chwili zastanawiania padło na tę pizzę. Nasza ulubiona. Odkąd spróbowaliśmy jej wiele lat temu, a zaprzyjazniony kucharz podał przepis na sos ("przepis" to chyba zbyt wielkie słowo), robimy ją bardzo często. O wiele częściej niż klasyczną z sosem pomidorowym. Niektórzy z nas nie chcą nawet słyszeć o pizzy innej niż ta biała.
Jest o wiele bardziej kremowa, łagodniejsza niż klasyczna, aksamitna i … przepyszna.
A ile zabawy maja przy niej dzieci… Tworzą swoją, dokładają do "naszej", podkradają, chowają, uciekają. I wciąż musimy dokładać oliwek…;)
Składniki
500 g mąki pszennej
300 ml ciepłej wody
3 łyżki oliwy
30 g drożdży
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
suszone zioła
sos:
1 łyżka majonezu
200 g śmietany
sól, pieprz, zioła
dodatki: (opcjonalnie)
szynka parmeńska
ser żółty
mozzarella
camembert
oliwki
pomidory
cebula
pieczarki
świeży szpinak, rukola, roszponka
świeże zioła
sól morska, pieprz tłuczony
oliwa, czosnek do wysmarowania blachy
etc ….
Przygotowanie
Drożdże rozpuśćcie w ok 100 ml ciepłej wody, dodajcie 50 g mąki, cukier, wymieszajcie i odstawcie na kilkanaście minut. Po tym czasie przesiejcie mąkę z solą i ziołami do misy, dodajcie zaczyn, oliwę, ciepłą wodę i wyróbcie ciasto (aż zacznie "odchodzić" od ręki).Przykryjcie misę ściereczką i odstawcie do wyrośnięcia ( ok 1-1,5 godziny).
W międzyczasie przygotujcie dowolne składniki na pizzę, pokrójcie szynkę, warzywa, sery. Zróbcie sos (wymieszajcie majonez ze śmietaną i przyprawami). Jeśli pieczecie na blachach, wysmarujcie blachy przekrojonym ząbkiem czosnku i oliwą. Nagrzejcie piekarnik do 220 st.
Wyrośnięte ciasto podzielcie na trzy części. Każdą część rozwałkujcie, uformujcie dowolny kształt. Na ciasto nałóżcie sporą porcję białego sosu, posypcie lekko serem żółtym i nałóżcie dowolne składniki, posypcie solą morską, tłuczonym pieprzem i ziołami. Pieczcie do zarumienienia (ok 15-20 minut). Na upieczoną pizzę możecie nałożyć liście szpinaku, rukoli, roszponki, na co tylko macie chęć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz