piątek, 15 listopada 2013

MIRUNA W ZIEMNIACZANYCH ŁUSKACH



Jest piątek, tradycyjnie wszystkie stołówki serwują rybę na obiad. W tym nasza. Dziś daniem dnia jest pyszna miruna w ziemniaczanych łuskach. Zapraszamy serdecznie ;)

Składniki
4 filety z miruny
4 bardzo duże ziemniaki 
masło klarowane do smażenia
sól, pieprz
natka pietruszki
cytryna
warzywa do obiadu ( u nas dziś roszponka, pomidorki koktajlowe, szczypiorek, ale pyszne są także grillowane warzywa, np cukinia, marchew itp)

Przygotowanie
Filety z miruny umyjcie i osuszcie dokładnie.  Ziemniaki obierzcie, umyjcie i pokrójcie (za pomocą szatkownicy albo obieraka do warzyw) na bardzo cienkie i długie plasterki. Osuszcie je dokładnie i poukładajcie na papierowym ręczniku (w jednym albo dwóch zachodzących na siebie rzędach, w zależności od wielkości ziemniaków i filetów z miruny), tak aby zachodziły na siebie- plaster, na to nieco niżej następny plaster, następny i następny… Na środek tych ziemniaczanych łusek połóżcie filet z miruny, oprószcie solą i pieprzem. Cytrynę pokrójcie na cieniutkie plastry i ułóżcie na rybie. Teraz delikatnie, najlepiej przy pomocy ręcznika, na którym leżą nasze plasterki ziemniaków obwińcie filety z dwóch stron zamykając w środku rybę- najpierw jedna strona, dociśnijcie, następnie druga strona. Smażcie na rozgrzanym klarowanym maśle, lekko polewając na początku gorącym masłem  naszą rybę także z góry- tak, aby ziemniaki zasklepiły się i stworzyły piękna skorupkę. Po kilku minutach smażenia obróćcie rybę na drugą stronę i smażcie dalej. 
Podawajcie na dowolnych warzywach, oprószone szczodrze posiekaną natką pietruszki.





2 komentarze:

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...