wtorek, 19 sierpnia 2014

MAŚLANE DROŻDŻÓWKI Z OWOCAMI I MIGDAŁOWĄ KRUSZONKĄ



Rozpętała się burza.
Wciąż mamy co robić, więc nagłe pogorszenie pogody znów pozwoliło nam trochę dłużej posiedzieć w kuchni. Obiecałam dzieciaczkom drożdżówki, dziś mogłam wywiązać się z tej obietnicy. Przepyszne, maślane, puszyste, lekko chrupiące. Z upieczonych 14 sztuk zostały nam 2. To chyba najlepsza rekomendacja. 
Rozjaśniło się trochę, teraz siedzimy przed domem. Już wieczór, ale jest jaśniej niż jeszcze kilkadziesiąt minut wcześniej. Pachnie ozonem, uwielbiam zapach powietrza po burzy.  Dzieciaczki kończą swoje drożdżówki, w krótkich spodenkach i kaloszach sprawdzają czy nie uciekły kury i małe bażanty. Umorusane, przemoczone, najszczęśliwsze na świecie. Już powinniśmy wracać do domu, ale nie mam jakoś serca zagonić ich do mycia i spania. Pewnie i tak padną zanim dojdą do swoich łóżek. Cóż, mamy wakacje. 


Składniki
370 g mąki pszennej + 1 łyżka
170 g masła
100 ml mleka
50 g drożdży
70 g cukru + 1 łyżeczka
3 jaja
solidna szczypta soli

dowolne owoce

kruszonka:
50 g masła
50 g cukru
50 g mąki
50 g mielonych migdałów

rozmącone jajko do posmarowania

Przygotowanie
Lekko podgrzejcie mleko, rozpuśćcie w nim pokruszone drożdże, dodajcie 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki, wymieszajcie, odstawcie na kilka minut.
Mąkę przesiejcie, zmieszajcie z solą i cukrem. Powoli wmieszajcie rozczyn drożdży i jaja, zagniećcie ciasto (ręcznie lub za pomocą miksera),do momentu połączenia składników.  Nadal zagniatając dodawajcie kawałki miękkiego masła. Kiedy ciasto stanie się gładkie i będzie "odchodzić" od rąk i ścianek miski (po następnych mniej więcej 10 minutach), przykryjcie misę ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce na około 2 godziny.
Po tym czasie zagniećcie ciasto jeszcze raz, jeśli to konieczne podsypując lekko mąką- (będzie dosyć luzne, nie będzie zachowywało kształtu, ale tak powinno być :) ). Oprószcie ręce mąką, podzielcie ciasto na około 14 części, uformujcie z nich niewielkie bułeczki i połóżcie na przygotowanych wcześniej blachach do pieczenia - pamiętajcie o zachowaniu sporych odstępów- ciasto jeszcze bardzo urośnie. Odstawcie na około 1,5-2 godziny do ponownego wyrośnięcia.
Nagrzejcie piekarnik do 175 st (u nas bez termoobiegu). Przygotujcie kruszonkę: masło roztopcie, zmieszajcie z cukrem, zmielonymi migdałami i mąką, wymieszajcie formując niewielkie grudki.
Każdą drożdżówkę posmarujcie rozmąconym jajkiem, połóżcie na niej dosyć sporo owoców, posypcie kruszonką.
Pieczcie około 10-15 minut- aż osiągną złoty kolor.









2 komentarze:

  1. trzeba łapać ostatnie chwile lata i wakacji :) bułeczki cudne! jadłabym, oj jadła :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jedz! Jedz! Piecz i jedz:). I ucałuj Lucusia ;)

      Usuń

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...