niedziela, 10 sierpnia 2014

SAŁATKA Z FASOLKI SZPARAGOWEJ I SERA PECORINO



Składniki
ok 500 g fasolki szparagowej
2 czerwone cebule
ok 80 g świeżo startego sera pecorino (pyszna jest również z parmezanem)
kilka garści żółtych pomidorków koktajlowych

sos:
3 łyżki oliwy
1 łyżka octu balsamicznego
sól,  dosyć dużo świeżo zmielonego pieprzu

opcjonalnie: grzanki

Przygotowanie
Fasolkę umyjcie, pokrójcie na dowolne kawałki, ugotujcie w osolonej wodzie tak, aby pozostała chrupiąca. Odcedzcie, przelejcie zimną wodą, wysuszcie. Cebulę pokrójcie na cieniutkie plastry, posólcie, odstawcie na kilka minut, najlepiej w sitku, a następnie przelejcie wrzątkiem. Osuszcie.
Fasolkę, cebulę, świeżo starty ser pecorino oraz połówki wcześniej umytych pomidorków koktajlowych połączcie w misie. Z podanych składników na sos przygotujcie prosty vinaigrette. Warzywa polejcie sosem, podawajcie od razu.
Możecie posypać sałatkę grzankami. 




Sałatka zamiast kanapki!

1 komentarz:

  1. Najlepszy rodzaj sałatki - prosto, kolorowo i smacznie.

    OdpowiedzUsuń

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...