Składniki
ciasto:
- 140 g zimnego masła
- 225 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 4-5 łyżek zimnej wody
nadzienie:
- 3-4 główki czosnku
- 220 ml wody+ woda do obgotowania czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 niecała łyżka cukru
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka tymianku + do posypania
- 100 g miękkiego sera koziego
- 100 g twardego sera koziego
- 2 jaja
- 150 ml śmietany kremówki
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- sól, świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie
Zróbcie spód tarty- zimne masło posiekajcie razem z solą i mąką (możecie użyć w tym celu malaksera). Kiedy składniki połączą się dodajcie 4-5 łyżek zimnej wody i szybko (ręcznie lub malakserem) zagniećcie ciasto. Wstawcie na ok 30 minut do lodówki.
Nagrzejcie piekarnik do 180 st.
Wyciągnijcie ciasto, rozwałkujcie i wyłóżcie nim formę do tarty, włóżcie jeszcze na kwadrans do lodówki. Po kwadransie na ciasto połóżcie papier do pieczenia, obciążcie go (ryżem, fasolą lub kulkami ceramicznymi) i pieczcie około 15 minut. Ściągnijcie obciążenie, dopieczcie jeszcze przez około 10 minut bez obciążenia.
W czasie pieczenia spodu przygotujcie karmelizowany czosnek: główki czosnku podzielcie na ząbki, ząbki obierzcie. Do rondla wlejcie wodę i włóżcie ząbki czosnku. Gotujcie przez około 3 minuty od momentu zagotowania. Odcedźcie, dokładnie osuszcie.
Do tego samego rondla wlejcie oliwę, włóżcie obgotowany czosnek, smażcie około 2 minuty. Dolejcie 220 ml wody i ocet balsamiczny. Gotujcie około 10 minut. Teraz dodajcie cukier, trochę soli i zioła- podgrzewajcie na niewielkim ogniu do momentu aż większość płynu odparuje, a czosnek pokryje się karmelowym syropem. Odstawcie.
Jaja rozmąćcie, dokładnie wymieszajcie ze śmietanami, solą i pieprzem.
Na upieczonym spodzie tarty rozłóżcie czosnek, pokruszcie oba rodzaje koziego sera. Tartę zalejcie masa śmietanowo-jajeczną, posypcie tymiankiem i pieczcie około 35-40 minut w temperaturze 160 st.
przepis na nadzienie podpowiedział mi Yotam Ottolenghi -"Obfitość"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz