Składniki
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 125 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jaja
- 75 ml likieru Baileys
- kwaśna śmietana do podania- opcjonalnie
Przygotowanie
Nagrzejcie piekarnik do 180 st., przygotujcie formę do pieczenia (u nas 20x30 cm).
Masło rozpuśćcie w rondlu wraz z połamaną czekoladą, wymieszajcie do powstania gładkiej masy, odstawcie do lekkiego przestudzenia. Jaja rozmąćcie. Wymieszajcie mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem. Do suchych składników dodajcie mokre: roztopioną czekoladę, jaja i likier, wymieszajcie i wlejcie do formy.
Pieczcie ok 20-25 minut.
Pyszne na ciepło z kleksem kwaśnej śmietany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz