Składniki
- dowolny makaron
- brokuły
- 150 g wędzonego boczku
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g sera z niebieską pleśnią (u mnie lazur)
- sól, swieżo zmielony pieprz, gałka muszkatołowa, trochę cukru
Przygotowanie
Boczek pokrójcie na wąskie paski, wysmażcie na suchej patelni (lub w piekarniku), aby stał się chrupiący. Odsączcie na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu, odłóżcie.
Brokuły umyjcie, podzielcie na różyczki, ugotujcie w wodzie z odrobiną soli i cukru tak, aby nadal pozostały jędrne. Do rondelka wlejcie śmietankę i dodajcie pokruszony ser -podgrzewajcie do momentu, aż ser rozpuści się i połączy ze śmietanką tworząc sos. Przyprawcie pieprzem, gałką muszkatołową i, jeśli trzeba, odrobiną soli.
Makaron ugotujcie zgodnie z instrukcją na opakowaniu (trochę wody z gotowania makaronu wlejcie do serowego sosu).
Ugotowane brokuły wrzućcie razem z makaronem do sosu, jeśli trzeba lekko podgrzejcie. Wymieszajcie, nałóżcie na talerze. Posypcie przysmażonym boczkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz