poniedziałek, 29 lutego 2016

MAKARON Z BROKUŁAMI (I BOCZKIEM? ) W SEROWYM SOSIE


Składniki
  • dowolny makaron
  • brokuły
  • 150 g wędzonego boczku
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g sera z niebieską pleśnią (u mnie lazur)
  • sól, swieżo zmielony pieprz, gałka muszkatołowa, trochę cukru
Przygotowanie
Boczek pokrójcie na wąskie paski, wysmażcie na suchej patelni (lub w piekarniku), aby stał się chrupiący. Odsączcie na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu, odłóżcie.
Brokuły umyjcie, podzielcie na różyczki, ugotujcie w wodzie z odrobiną soli i cukru tak, aby nadal pozostały jędrne. Do rondelka wlejcie śmietankę i dodajcie pokruszony ser -podgrzewajcie do momentu, aż ser rozpuści się i połączy ze śmietanką tworząc sos. Przyprawcie pieprzem, gałką muszkatołową i, jeśli trzeba, odrobiną soli. 
Makaron ugotujcie zgodnie z instrukcją na opakowaniu (trochę wody z gotowania makaronu wlejcie do serowego sosu).
Ugotowane brokuły wrzućcie razem z makaronem do sosu, jeśli trzeba lekko podgrzejcie. Wymieszajcie, nałóżcie na talerze. Posypcie przysmażonym boczkiem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...