poniedziałek, 7 marca 2016

MAKARON Z BAKŁAŻANEM I RICOTTĄ W POMIDOROWYM SOSIE



 Składniki
  • makaron razowy- ok 300 g
  • 2 bakłażany
  • 2 cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 puszki pomidorów
  • 250 g ricotty
  • parmezan
  • oliwa
  • tymianek, ulubione zioła
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1-2  łyżeczki cukru
  • świeżo zmielony pieprz
  • dobra sól
Przygotowanie
Nagrzejcie piekarnik do 220 st. Ricottę wyciągnijcie z opakowania, ułóżcie w naczyniu do zapiekania. Natrzyjcie oliwą, ziołami, świeżo zmielonym pieprzem, zapiekajcie przez około 30 minut, wyciągnijcie i odstawcie.
Obierzcie ząbki czosnku, drobno posiekajcie. Cebulę pokrójcie w kostkę, bakłażana w paski. W rondlu rozgrzejcie oliwę, wrzućcie czosnek i cebulę, zeszklijcie. Dołóżcie bakłażana, wymieszajcie, przez kilka minut podsmażajcie wszystko razem. Teraz czas na pomidory w puszce, dodajcie do warzyw, wymieszajcie i duście na niewielkim płomieniu przez około 20 minut.
Zgodnie z instrukcją na opakowaniu ugotujcie makaron, odcedzcie zostawiając trochę wody po gotowaniu makaronu- przyda się, jeśli będzie trzeba rozrzedzić sos. 
Przyprawcie sos- wsypcie sól, świeżo zmielony pieprz, zioła, ocet balsamiczny i trochę cukru. Spróbujcie, jeśli trzeba doprawcie- sos powinien być słodki.
Makaron wymieszajcie z warzywami i upieczoną, rozdrobnioną ricottą. Gorący nałóżcie na talerze, posypcie startym parmezanem.



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...