- makaron razowy- ok 300 g
- 2 bakłażany
- 2 cebule
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 puszki pomidorów
- 250 g ricotty
- parmezan
- oliwa
- tymianek, ulubione zioła
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1-2 łyżeczki cukru
- świeżo zmielony pieprz
- dobra sól
Przygotowanie
Nagrzejcie piekarnik do 220 st. Ricottę wyciągnijcie z opakowania, ułóżcie w naczyniu do zapiekania. Natrzyjcie oliwą, ziołami, świeżo zmielonym pieprzem, zapiekajcie przez około 30 minut, wyciągnijcie i odstawcie.
Obierzcie ząbki czosnku, drobno posiekajcie. Cebulę pokrójcie w kostkę, bakłażana w paski. W rondlu rozgrzejcie oliwę, wrzućcie czosnek i cebulę, zeszklijcie. Dołóżcie bakłażana, wymieszajcie, przez kilka minut podsmażajcie wszystko razem. Teraz czas na pomidory w puszce, dodajcie do warzyw, wymieszajcie i duście na niewielkim płomieniu przez około 20 minut.
Zgodnie z instrukcją na opakowaniu ugotujcie makaron, odcedzcie zostawiając trochę wody po gotowaniu makaronu- przyda się, jeśli będzie trzeba rozrzedzić sos.
Przyprawcie sos- wsypcie sól, świeżo zmielony pieprz, zioła, ocet balsamiczny i trochę cukru. Spróbujcie, jeśli trzeba doprawcie- sos powinien być słodki.
Makaron wymieszajcie z warzywami i upieczoną, rozdrobnioną ricottą. Gorący nałóżcie na talerze, posypcie startym parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz