czwartek, 23 czerwca 2016

SZYBKI CHLEB MIESZANY (PSZENNO-OWSIANO-ŻYTNI:) )



Składniki

  • 500 ml ciepłej wody
  • 1 opakowanie drożdży instant (7 g)
  • 250 g mąki pszennej chlebowej
  • 150 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 100 g mąki owsianej
  • 50 g płatków owsianych
  • 1,5 łyżeczki dobrej soli
  • mąka do obsypania chleba
Przygotowanie
Do ciepłej wody wsypcie płatki owsiane i zostawcie na kilka minut, niech namokną. Wszystkie maki połączcie, przesiejcie. Wymieszajcie z drożdżami i solą i wsypcie do namoczonych płatków. Przez około 10 minut zagniatajcie ciasto (ja używam  często do tego miksera z hakiem)- będzie miękkie i dosyć rzadkie, ale takie właśnie powinno być. Misę z ciastem przykryjcie folią spożywczą i zostawcie na około 1,5-2 godziny do wyrastania- ciasto musi co najmniej podwoić objętość.
Wyrośnięte ciasto przełóżcie do formy-keksówki. Obsypcie mąką, nakryjcie ściereczką i zostawcie jeszcze na około 40 minut-1 godzinę.
Nagrzejcie piekarnik, bez termoobiegu, do 210 st. Dobrze go zaparujcie. Chleb pieczcie 40-45 minut.
Upieczony wystudźcie na kratce.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...