Składniki
- 500 ml ciepłej wody
- 1 opakowanie drożdży instant (7 g)
- 250 g mąki pszennej chlebowej
- 150 g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 100 g mąki owsianej
- 50 g płatków owsianych
- 1,5 łyżeczki dobrej soli
- mąka do obsypania chleba
Przygotowanie
Do ciepłej wody wsypcie płatki owsiane i zostawcie na kilka minut, niech namokną. Wszystkie maki połączcie, przesiejcie. Wymieszajcie z drożdżami i solą i wsypcie do namoczonych płatków. Przez około 10 minut zagniatajcie ciasto (ja używam często do tego miksera z hakiem)- będzie miękkie i dosyć rzadkie, ale takie właśnie powinno być. Misę z ciastem przykryjcie folią spożywczą i zostawcie na około 1,5-2 godziny do wyrastania- ciasto musi co najmniej podwoić objętość.
Wyrośnięte ciasto przełóżcie do formy-keksówki. Obsypcie mąką, nakryjcie ściereczką i zostawcie jeszcze na około 40 minut-1 godzinę.
Nagrzejcie piekarnik, bez termoobiegu, do 210 st. Dobrze go zaparujcie. Chleb pieczcie 40-45 minut.
Upieczony wystudźcie na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz