środa, 13 lipca 2016

MOCNO CZEKOLADOWE CIASTO Z MĄKI GRYCZANEJ (BEZGLUTENOWE)


Przysięgam. 
To nie przez modę. 
Bezglutenowe (kochamy gluten!) wyszło nam zupełnie przypadkiem. Wszystko przez miłość do mąki gryczanej. I malin.
Przepysznie czekoladowe ciasto. Z ledwie wyczuwalną gryką (wyczułam ja, nikt poza mną). Delikatne. Maliny idealnie dopełniają całości (ale nie są koniecznością).
Tyle opisu.
Teraz konkretniej:

Składniki
  • 300 g dobrej, gorzkiej czekolady
  • 1/2 szkl mąki gryczanej
  • 120 g masła
  • 6 jaj
  • 200 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • masło do wysmarowania formy
  • kakao do obsypania formy
  • maliny, listki mięty do dekoracji
Przygotowanie
Rozgrzejcie piekarnik do 180 st. (bez termoobiegu).Przygotujcie formę (u mnie klasyczna tortownica o średnicy 25 cm), wysmarujcie ja masłem i obsypcie kakao.
Masło włóżcie do rondla, roztopcie. Do gorącego masła dołóżcie połamaną czekoladę i poczekajcie aż się rozpuści. Wymieszajcie dokładnie, przestudźcie.
Jaja utrzyjcie z cukrem i ekstraktem z wanilii (tylko do momentu połączenia składników). Wlejcie lekko przestudzoną masę czekoladową, wsypcie mąkę gryczaną i sól i dokładnie wymieszajcie.
Ciasto przelejcie do formy i włóżcie do nagrzanego piekarnika. Pieczcie około 20-25 minut (możecie piec również dłużej lub krócej dla osiągnięcia bardziej płynnego lub bardziej stałego efektu).
Wystudzone ciasto udekorujcie malinami i listkami mięty.











piątek, 8 lipca 2016

SZYBKIE, MAŚLANE CIASTO Z CZEREŚNIAMI I CYNAMONEM


Potrzebowaliśmy czegoś dobrego. 
Najlepiej jak najszybciej- zabawa w ogródku nie mogła poczekać.
To ciasto załatwiło sprawę. Szybkie, pyszne, z ukochanym cynamonem i czereśniami.
Dodało tyle energii, że o nudzie nie ma już mowy. Dzieciaczki maja zabawę w ogródku, a mama w kuchni.
W końcu są wakacje, nie ma czasu na nudę :)

Składniki
  • 125 g masła
  • 200 g maki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1łyżeczka cynamonu 
  • szczypta soli
  • 4 jaja w temperaturze pokojowej, , 
  • 170 g drobnego cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • ok 500 g czeresni (lub innych owoców)
  • 1-2 garście płatków migdałowych
  • cukier puder do posypania
Przygotowanie
Nagrzejcie piekarnik do 180 st bez termoobiegu.
Wydrylujcie czereśnie, roztopcie masło i odstawcie do przestudzenia, przygotujcie formę do pieczenia (może być klasyczna tortownica)- wysmarujcie masłem lub wyłóżcie papierem do pieczenia.
Mąkę przesiejcie, wymieszajcie z sola, cynamonem i proszkiem do pieczenia.
Jaja ubijcie z cukrem na jasną i puszysta masę (ubijajcie około 8 minut). Do masy jajecznej dodajcie ekstrakt z wanilii, cały czas mieszając dosypcie mąkę, wlejcie masło. Mieszajcie do połączenia składników. Dodajcie owoce i migdały, lekko przemieszajcie, wlejcie do formy.
Ciasto pieczcie około 30-35 minut- do suchego patyczka.
Ostudzone posypcie cukrem pudrem.










Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...