Jedna z naszych najlepszych słodkich przekąsek. Pokochały ją zwłaszcza nasze zapracowane łobuziaki- na drugie śniadanie, jako przekąska między zajęciami albo podczas spacerów- idealne. Nie zajmują dużo czasu, nie są pracochłonne. Za to zdrowe i pyszne!
I pachną cynamonem... :)
Składniki
- 200 g zimnego masła
- 250 g mąki owsianej
- 150 g płatków owsianych
- 2 jaja
- 100 g cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka (lub mniej/więcej) mielonego cynamonu (opcjonalnie)
- posiekane ulubione orzechy (opcjonalnie)
- ok 200 g mlecznej lub gorzkiej czekolady (opcjonalnie)
Przygotowanie
Mąkę połączcie z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodajcie posiekane masło, wymieszajcie (siekając nożem lub w malakserze) aż powstanie "mokry piasek". Dodajcie cynamon, orzechy, płatki owsiane i jaja i wszystko szybko połączcie. Ciasto owińcie folią spożywczą i włóżcie do lodówki na około godzinę.
Rozgrzejcie piekarnik do 180 st, blachę wyłóżcie papierem do pieczenia. Z lodówki wyciągnijcie ciasto, formujcie z niego kulki większe od orzecha włoskiego- powinno wyjść około 20-22 porcji.
Każdą kulkę połóżcie na blasze wyłożonej papierem, pamiętając o zachowaniu sporych odstępów (na standartowej blasze mieści się około 9 takich kulek), spłaszczcie ręką lub spodem dużej łyżki- powinny powstać ciastka o grubości ok 0,5 cm.
Pieczcie około 10-12 minut - do zarumienienia, studźcie na kratce.
W kąpieli wodnej rozpuśćcie czekoladę. Spód wystudzonych ciastek maczajcie lub smarujcie roztopioną czekoladą, pozostawcie do zastygnięcia.
Smacznie :)
OdpowiedzUsuń