Składniki
- 1-1,2 kg ziemniaków
- 5 łyżek kwaśnej śmietany
- 5-6 łyżek skwarków ze smalcem (najlepiej wytopionych wcześniej przez Was ze słoninki)
- 2 cebule
- opcjonalnie posiekana natka pietruszki, koperek
- dobra sól (np himalajska)
- 2-3 łyżki skwarków ze smalcem
- 2-4 łyżki bułki tartej
Przygotowanie
Ziemniaki obierzcie i ugotujcie w osolonej wodzie. Obierzcie cebule, pokrójcie je w drobną kostkę. Na patelni rozgrzejcie skwarki ze smalcem, dorzućcie cebulę. Smażcie kilka minut, aż cebula stanie się szklista i zacznie się lekko rumienić.
Ugotowane gorące ziemniaki zgniećcie na puree. Dodajcie śmietanę i skwarki z cebulą oraz posiekaną natkę pietruszki lub koperek, dokładnie wymieszajcie. Spróbujcie, jeśli trzeba- doprawcie.
Pozostałe skwarki wymieszajcie z bułką tartą - powinna powstać kruszonka.
Nagrzejcie piekarnik do 200 st.
Puree przełóżcie do formy do zapiekania, posypcie kruszonką. Zapiekajcie około 20-25 minut- aż zapiekanka zacznie się rumienić.
Podawajcie gorące- także po odgrzaniu na drugi dzień.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz