poniedziałek, 9 grudnia 2013

NAJLEPSZY KARP WIGILIJNY


Powiem szczerze. Karp zawsze był dla mnie męczarnią. Raz do roku, mały kawałeczek i tylko z przymusu. Zjeść i zapomnieć. Odkąd spróbowałam karpia zrobionego w ten sposób, stał się dla mnie jedną z najlepszych ryb. Wspaniały aromat i co najważniejsze, nie czuć tego męczącego, niesmacznego, odrzucającego zapachu mułu. Nasza Mamusia tym przepisem odmieniła więc nasze Święta. W tym roku także zapowiada się pysznie;)

Składniki
karp
mleko
cebula
jajko
mąka
bułka tarta
masło klarowane


Przygotowanie
W tym przepisie ciężko określić proporcje. Wszystko zależy od tego jak duże kawałki ryby macie i ile. Jednak myślę, że wszystko jest na tyle jasne, że poradzicie sobie bez problemu:) Poporcjujcie i umyjcie dobrze Waszego karpia dzień przed smażeniem. Namoczcie w mleku, tak, by cały był przykryty i pozostawcie na noc. Na drugi dzień opłuczcie rybę i obłóżcie krążkami cebuli. Pozostawcie go na 4-5 godzin. Doprawcie solą i pieprzem, obtoczcie najpierw w mące, roztrzepanym jajku, a na koniec w bułce tartej. Kładźcie na bardzo rozgrzane masło, obsmażcie z dwóch stron, a następnie duście chwilę pod przykryciem, do miękkości. Gwarantuje, że będzie smacznie. 









3 komentarze:

  1. Kto robi karpia w panierce ??? Karp w panierce to profanacja. :-())))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzecz gustu oczywiście :). Pozdrawiamy bardzo serdecznie.

      Usuń
  2. JA ZAWSZE ROBIĘ W PANIERCE TAK SAMO JAK MOJA MAMA

    OdpowiedzUsuń

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...