wtorek, 17 grudnia 2013

WILGOTNE CIASTO SEROWO- CYTRYNOWE


Zima kojarzy mi się głównie z mocno korzennymi wypiekami, ciastami przepełnionymi czekoladą i bakaliami, makowcami. Przedświąteczny czas (który uwielbiam) potęguje jeszcze te smaki i zapachy. Może więc dlatego zachciało się nam się małej odmiany…?
Dziś cudnie orzezwiające cytrynowo-serowe ciasto. Mocno wilgotne, z przeplatającym się smakiem cytryny i lukru. Zjedzone w towarzystwie gorącej herbaty dodało mi wiosennej radości i chęci do działania. Akurat na ten piękny, pachnący przedświąteczny czas.

Składniki
250 g tłustego twarogu
4 jaja
100 g masła
200 g drobnego cukru
szczypta soli
125 ml mleka
300 g mąki
1 torebka proszku do pieczenia (na ok 0,5 kg mąki)

1 cytryna
drobno posiekane migdały blanszowane

lukier:
125 ml soku z cytryny ( częściowo można zastąpić odrobiną rumu)
200 g cukru pudru

Przygotowanie
Cytrynę wyszorujcie i polejcie wrzątkiem, pokrójcie na bardzo cienkie plastry (jeśli nie lubicie skórki z cytryny możecie obrać ją i pokroić bez skórki). Twaróg odsączcie na drobnym sitku (jeśli jest bardzo "mokry" zostawcie go tak na dosyć długo- niech ścieknie z niego jak najwięcej serwatki). Piekarnik nagrzejcie do temp 150 st z termoobiegiem albo ok 170 bez termoobiegu. Masło utrzyjcie z cukrem i solą na jasną i puszystą masę. Dalej ucierając (miksując) dodawajcie po jednym jajku, a następnie odsączony twaróg. Zmieszajcie mąkę z proszkiem do pieczenia. Przesiejcie ją do naszej masy i dokładnie wymieszajcie, dolejcie mleko i połączcie składniki. Do prostokątnej formy (u mnie standardowo 34 x 25 cm) wlejcie ciasto i wygładzcie wierzch. Ułóżcie na górze plastry cytryny i posypcie całość siekanymi migdałami. Pieczcie max 25-30 minut ( ja wyciągnęłam po 23 minutach).
Schłodzone ciasto polejcie lukrem (zmieszajcie sok z cytryny z cukrem pudrem, możecie zastąpić część soku z cytryny rumem). 






Inspiracja : "Wyśmienite ciasta serowe"

1 komentarz:

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...