sobota, 16 sierpnia 2014

SAŁATKA Z PIECZONYM KURCZAKIEM W SOSIE MUSZTARDOWYM


Sałatka trochę w typie tych, które robimy, aby wykorzystać pozostałości. 
Po kurczaku na soli z obiadu pozostało trochę mięsa (nigdy nie pieczemy tylko jednego- walka o drób nie jest wskazana ;) ), a już dawno odkryliśmy, że połączony z bajecznym sosem musztardowym nie ma sobie równych. Pomysł na kolację był więc banalny. Wszystko to wymieszane z warzywami i owocami z babcinego ogrodu, z jajami od kurek, które codziennie karmimy. 
I jedzone na świeżym powietrzu…
Naprawdę bajka.
Na Roztoczu.

Składniki
kawałki pieczonego kurczaka ( u nas resztki kurczaka pieczonego na soli )
sałata
kolorowe pomidorki najlepiej koktajlowe
gruszka
jaja gotowane na półtwardo
czerwona cebula

po 1 kopiastej łyżeczce:
musztardy francuskiej
musztardy dijon
musztardy łagodnej (u nas kremska)
1-2 łyżki miodu
do smaku sok z cytryny
2 łyżki octu z białego wina
6-7 łyżek dobrego oleju lub oliwy
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie
Sos zróbcie według tego przepisu. Kurczaka porwijcie na małe kawałki. Warzywa umyjcie, wysuszcie. Sałatę porwijcie, pomidory, gruszkę i jaja pokrójcie najlepiej na ósemki, cebulę pokrójcie w krążki. 
Na talerzu ułóżcie sałatę, wrzućcie na nią dowolnie pozostałe składniki. Tuż przed podaniem polejcie sosem musztardowym. 
Pieczywo, świeże lub grzanki są baaaardzo mile widziane :)







Sałatka zamiast kanapki!

4 komentarze:

  1. Pyszności! Kolacje z "resztek" najlepsze, takie spontaniczne są... Widzę, że łapiecie ostatnie chwile lata :) My też ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :). Łapiemy i trzymamy sie kurczowo. Choć do jesieni tez troche tęskno… :)

      Usuń
  2. Ja dodatkowo dodałam łyżeczkę musztardy miodowej Devley (moja ulubiona:)), ktora wydobyla fajnie ta slodycz sosu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Swietny pomysl! Ja tez uwielbiam musztardy Develey'a. Pozdrawiamy.

      Usuń

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...