środa, 14 stycznia 2015

INDYJSKI CHLEBEK NAAN Z PATELNI


Składniki

  • 250 g mąki pszennej + trochę do dosypania
  • 1 opak (7 g ) suszonych drożdży
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 75 ml stopionego masła klarowanego + trochę do smażenia i smarowania upieczonych już chlebków
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 2/3 szkl letniej wody
  • nieco mniej niż 1 łyżeczka dobrej soli
  • szczypta cukru
nadzienie (opcjonalnie) dowolne:
  • masło czosnkowe, starty czosnek
  • masło z natki pietruszki
  • starty ser dojrzewający lub inny dowolny 
  • na co jeszcze macie chęć
Przygotowanie
Mąkę przesiejcie, podzielcie na dwie nierówne części (większą i mniejszą). Mniejszą część mąki, wodę, drożdże i cukier wymieszajcie w misie, przykryjcie ściereczką i odstawcie na pół godziny. 
Kiedy masa zacznie się pienić dodajcie do niej pozostałe składniki: mąkę, stopione masło, sól, jogurt i proszek do pieczenia i wyróbcie z tego gładkie, miękkie ciasto. Jeśli ciasto będzie dosyć klejące dodajcie więcej mąki. Nakryjcie misę ściereczką i odstawcie na około godzinę.
Czekając na ciasto możecie zająć się przygotowaniem nadzienia- my robimy najczęściej bez nadzienia lub z masłem (czosnkowym, z natką pietruszki) albo tylko z dobrym, startym serem. 
Wyrośnięte ciasto podzielcie na 6 części. Każdą z nich lekko ugniećcie na podsypanym mąką blacie, aż przestaną się kleić do rąk. Jeśli robicie naan bez nadzienia po prostu każdą część rozwałkujcie lub rozciągnijcie palcami (podsypując mąką) na placek (kwadrat o boku mniej więcej 15 cm). 
Jeśli przygotowujecie chlebki z nadzieniem, najpierw każdą część rozwałkujcie na okrąg o średnicy ok 10 cm. Na środek takiego okręgu nałóżcie nadzienie, teraz każdy z czterech boków złóżcie do środka (jak kopertę). Przyciśnijcie, oprószcie mąką i rozwałkujcie na docelowy placek- a'la kwadrat o boku zbliżonym do 15 cm.
Bardzo mocno rozgrzejcie patelnię. Posmarujcie ją delikatnie klarowanym masłem, na to połóżcie placek i nakryjcie pokrywką. Smażcie około 1 minuty (na plackach utworzą się pęcherze, które mogą się lekko przypalić, nie martwcie się tym- tak ma być!), odwróćcie chlebek na druga stronę, smażcie, aż się zrumienią.
Gotowe, ciepłe jeszcze chlebki posmarujcie masłem zwykłym lub ziołowym.
Podczas sezonu grillowego, chlebki możecie piec także na mocno rozgrzanym grillu.







przepis na ciasto D. Lebovitz'a

2 komentarze:

  1. Uwielbiam ten chlebek :) Sama nigdy nie robiłam, ale Twój wygląda idealnie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje serdecznie. Jest tak prosty do zrobienia, ze sama bylam zaskoczona. Koniecznie sprobuj. Pozdrawiamy!

      Usuń

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...