Składniki
- 4 bakłażany
- 3 ziemniaki
- 150 g fety
- 50 g startego parmezanu
- ok 3-4 łyżek bułki tartej (jeśli trzeba więcej/mniej)+ do panierowania
- 1 jajo
- 1-2 zmiażdżone ząbki czosnku
- pół pęczka natki pietruszki
- dobra sól, świeżo zmielony pieprz
- masło klarowane lub dobry olej do smażenia
Przygotowanie
Mocno nagrzejcie piekarnik. Bakłażany ponakłuwajcie, ułóżcie na blasze i obracajac co kilka-kilkanaście minut pieczcie około 40 minut (zależy nam na miękkim, upieczonym wnętrzu). Upieczone przekrójcie na pół, łyżką wyciągnijcie środek. Skórkę wyrzućcie, natomiast miąższ włóżcie na kilka minut do cedzaka- w ten sposób pozbędziemy się części wody.
Ziemniaki obierzcie i ugotujcie, rozgniećcie widelcem. Dodajcie do nich bakłażana, rozmącone jajo, pokruszoną fetę, starty parmezan, zmiażdżone ząbki czosnku, posiekaną natkę pietruszki i bułkę tartą. Przyprawcie solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dobrze wymieszajcie, jeśli trzeba dodajcie trochę bułki tartej. Z masy uformujcie krokieciki, każdego z nich obtoczcie w bułce tartej i ułóżcie na talerzu. Wstawcie na około pół godziny do lodówki, aby stężały.
Na patelni rozgrzejcie tłuszcz. Smażcie krokieciki ze wszystkich stron na złoty kolor. Odsączcie z tłuszczu, podawajcie od razu z lekką sałatką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz