wtorek, 3 maja 2016

SEROWE KROKIECIKI Z BAKŁAŻANÓW


Składniki

  • 4 bakłażany
  • 3 ziemniaki
  • 150 g fety
  • 50 g startego parmezanu
  • ok 3-4 łyżek bułki tartej (jeśli trzeba więcej/mniej)+ do panierowania
  • 1 jajo
  • 1-2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • dobra sól, świeżo zmielony pieprz
  • masło klarowane lub dobry olej do smażenia 
Przygotowanie
Mocno nagrzejcie piekarnik. Bakłażany ponakłuwajcie, ułóżcie na blasze i obracajac co kilka-kilkanaście minut pieczcie około 40 minut (zależy nam na miękkim, upieczonym wnętrzu). Upieczone przekrójcie na pół, łyżką wyciągnijcie środek. Skórkę wyrzućcie, natomiast miąższ włóżcie na kilka minut do cedzaka- w ten sposób pozbędziemy się części wody.
Ziemniaki obierzcie i ugotujcie, rozgniećcie widelcem. Dodajcie do nich bakłażana, rozmącone jajo, pokruszoną fetę, starty parmezan, zmiażdżone ząbki czosnku, posiekaną natkę pietruszki i bułkę tartą. Przyprawcie solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dobrze wymieszajcie, jeśli trzeba dodajcie trochę bułki tartej. Z masy uformujcie krokieciki, każdego z nich obtoczcie w bułce tartej i ułóżcie na talerzu. Wstawcie na około pół godziny do lodówki, aby stężały.
Na patelni rozgrzejcie tłuszcz. Smażcie krokieciki ze wszystkich stron na złoty kolor. Odsączcie z tłuszczu, podawajcie od razu z lekką sałatką.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...