Składniki
- 15 g świeżych drożdży
- 500 g mąki pszennej chlebowej (typ 750)
- 100 g mąki pszennej razowej
- 150 ml ciepłego mleka mleka
- 220 ml wody
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy
Przygotowanie
Drożdże zasypcie cukrem. Kiedy roztopią się dolejcie ciepłe mleko, wymieszajcie i pozostawcie na kilkanaście minut.
Mąkę przesiejcie. Dodajcie do niej zaczyn i pozostałe składniki, zagniećcie (ręcznie lub mikserem) miękkie ciasto. Przełóżcie je do misy, nakryjcie folią spożywczą i odstawcie do wyrośnięcia na około 90 minut.
Po tym czasie ciasto podzielcie na dwie części. Z każdej z nich uformujcie podłużną bułkę. Przełóżcie ją na blachę do pieczenia, obsypcie lekko mąką, nakryjcie ściereczką i pozostawcie do wyrośnięcia jeszcze na około 45-60 minut.
Nagrzejcie piekarnik do 210 st, zaparujcie go dobrze. Bułki nacechujcie (ponacinajcie ostrym nożem lub żyletką), włóżcie do piekarnika i pieczcie około 25-30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz