środa, 11 maja 2016

RAZOWA BUŁKA WROCŁAWSKA



Składniki
  • 15 g świeżych drożdży
  • 500 g mąki pszennej chlebowej (typ 750)
  • 100 g mąki pszennej razowej
  • 150 ml ciepłego mleka mleka
  • 220 ml wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy
Przygotowanie
Drożdże zasypcie cukrem. Kiedy roztopią się dolejcie ciepłe mleko, wymieszajcie i pozostawcie na kilkanaście minut.
Mąkę przesiejcie. Dodajcie do niej zaczyn i pozostałe składniki, zagniećcie (ręcznie lub mikserem) miękkie ciasto. Przełóżcie je do misy, nakryjcie folią spożywczą i odstawcie do wyrośnięcia na około 90 minut. 
Po tym czasie ciasto podzielcie na dwie części. Z każdej z nich uformujcie podłużną bułkę. Przełóżcie ją na blachę do pieczenia, obsypcie lekko mąką, nakryjcie ściereczką i pozostawcie do wyrośnięcia jeszcze na około 45-60 minut.
Nagrzejcie piekarnik do 210 st, zaparujcie go dobrze. Bułki nacechujcie (ponacinajcie ostrym nożem lub żyletką), włóżcie do piekarnika i pieczcie około 25-30 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...