środa, 11 grudnia 2013

ZAPIEKANA CEBULA


            Świetna alternatywa dla obiadowej sałatki, ale może być także samodzielnym                daniem. 
Przepis banalny i (jak dla mnie) genialny. Przepyszna, słodka cebula w otoczeniu śmietanowo-serowego sosu. Sprawdziła się- zachwycone dzieci, zachwyceni dorośli:) 

Składniki
6-7 średnich cebul
2 gaście startego parmezanu
ok 200 ml kwaśnej śmietany
sól, pieprz
masło do wysmarowania formy

Przygotowanie
Zagotujcie w małym garnku wodę. Cebule umyjcie, obierzcie i wrzućcie do garnka z wodą, gotujcie ok 15-20 min (aż staną się miękkie). Piekarnik nagrzejcie do 180 st. 
Wyciągnijcie z wody cebule i przekrójcie je na pół. Nasmarujcie formę do zapiekanek masłem, poukładajcie w niej cebule wypukłą stroną na wierzch. Śmietanę dobrze przyprawcie i zalejcie nią cebulę. Teraz posypcie wszystko startym parmezanem i wstawcie do nagrzanego piekarnika na mniej więcej 20-25 minut. Gotowe. Banalnie proste i genialne w smaku.
A jakie pyszne na zimno…:)



4 komentarze:

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...