poniedziałek, 26 stycznia 2015

SZYBKI CHLEBEK KUKURYDZIANY


Składniki

  • 1/4 szkl mąki kukurydzianej
  • 3/4 szkl mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2/3 szkl mleka
  • 2/3 szkl maślanki
  • 2 jaja
  • 3 łyżki rozpuszczonego masła
  • do posypania:
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka cukru trzcinowego

Przygotowanie
Nagrzejcie piekarnik do 220 st, przygotujcie płaską, prostokatną formę do pieczenia.
Suche składniki dokładnie wymieszajcie w jednej misce, mokre składniki w drugiej misce. Zawartości obu mis połączcie ze sobą. Wymieszajcie i wylejcie do formy. Cynamon połączcie z cukrem trzcinowym i posypcie tym ciasto.
Pieczcie około 25 minut.
Doskonały na ciepło, zimno, z miodem (dla nas rewelacja), masłem lub/i dżemami. Sam lub jako dodatek. Pokochaliśmy ten chlebek:)



Przepis Rodziny Eichornów znaleziony w Kukbuku.

2 komentarze:

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...