środa, 21 stycznia 2015

SZYBKIE CIASTO CZEKOLADOWO-ORZECHOWE


Drogie Babcie.
Ukochani Dziadkowie.
Życzymy Wam wszystkiego najlepszego. I czekoladowego!


Składniki

  • 100 g mieszanki orzechów i migdałów
  • 100 g dobrej, gorzkiej czekolady
  • 150 g masła
  • 150 g drobnego cukru trzcinowego
  • 75 g mąki pszennej
  • 2 jaja
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka ulubionego likieru lub esencji waniliowej (u nas likier amaretto)
  • płatki migdałowe, cukier puder do posypania

Przygotowanie
Orzechy i migdały uprażcie na suchej patelni. Wsypcie na czysta ściereczkę, zawińcie ją i pocierając orzechy o siebie pozbawcie je części skórek. Pozbawione skórek orzechy drobno posiekajcie (ja użyłam do tej czynności blendera).
Piekarnik nagrzejcie do 175 st (z termoobiegiem). Przygotujcie niezbyt dużą formę do pieczenia- u nas to okrągła forma o średnicy 21 cm.
Czekoladę roztopcie w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Masło utrzyjcie z cukrem i szczyptą soli na jasna masę, dodając po jednym jajku. Do masy wlejcie czekoladę i likier.
Mąkę przesiejcie, wymieszajcie z proszkiem do pieczenia, dodajcie do reszty ciasta i wymieszajcie tylko do połączenia składników. Dodajcie posiekane orzechy, wymieszajcie jeszcze raz.
Gotowa masę przełóżcie do przygotowanej formy, posypcie płatkami migdałów.
Pieczcie około 35-40 minut lub do suchego patyczka.
Przestudzone ciasto posypcie cukrem pudrem.






3 komentarze:

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...