sobota, 27 sierpnia 2016

TARTA Z KURKAMI I OSCYPKIEM


Składniki

ciasto:
  • 175 g mąki pszennej
  • 25 g startego sera zółtego
  • 125 g masła
  • 3 łyżki zimnej wody
nadzienie
  • 150-200 g kurek
  • 2-3 szalotki
  • 1-2 oscypki
  • 3 jaja
  • 200 g śmietany
  • opcjonalnie kilka łyżek białego wina
  • sól, pieprz, tymianek
  • masło klarowane do smażenia

  • pomidory
  • ocet balsamiczny
Przygotowanie
Najpierw ciasto. Najlepiej zróbcie z tego przepisu
Piekarnik nagrzejcie do 190 st.
Przygotujcie nadzienie:
Kurki dokładnie umyjcie i osuszcie, pokrójcie szalotkę. W patelni rozgrzejcie masło klarowane, wrzućcie do niego pokrojoną szalotkę, zeszklijcie ją. Dołóżcie kurki, smażcie do lekkiego zbrązowienia grzybów. Jeśli wybraliscie opcję z winem teraz jest na niego czas. Wlejcie wino do grzybów, smażcie przez kilka minut, aż alkohol odparuje. Przyprawcie solą, świeżo zmielonym pieprzem i tymiankiem. Śmietanę wymieszajcie z jajami, przyprawcie.Oscypki pokrójcie w plastry. 
Na upieczony spód tarty wyłóżcie  podsmażone kurki. Zalejcie śmietaną z jajami, na górze ułóżcie plastry oscypka.  Włóżcie do nagrzanego piekarnika i pieczcie około 20-30 minut.
Upieczoną tartę podawajcie z pomidorami skropionymi octem balsamicznym.





czwartek, 25 sierpnia 2016

NIEBIAŃSKIE CIASTO ZE ŚLIWKAMI


Kiedy minęło lato? Nie mam pojęcia. Wciąż wydawało mi się, że koniec wakacji jest jeszcze odległy, dopiero przecież skończył nam się rok szkolny. Mamy jeszcze tyle planów wakacyjnych, szykujemy się do następnego wyjazdu...Znów zaczynają się gorące dni...
Obudził mnie dopiero widok straganu z warzywami. Tyle śliwek, pomidorów. W ogródku coraz więcej liści zalega na trawniku. I noce jakby chłodniejsze, witają nas rześkie poranki. Zbliża się jesień?
Nie skłamię, jeśli napiszę, że to jeden z najlepszych placków z owocami, jakie miałam przyjemność jeść. Maślany, chrupiący z wierzchu, z delikatną nutą cynamonu. Jeśli dodać do tego, że przygotowuje się go bardzo szybko- powstaje ciasto ideał. 
Akurat na nadchodzący czas.

Składniki
  • 250 g masła
  • 1 szkl drobnego cukru do wypieków
  • 3 jaja
  • 1 łyżka rumu
  • 2 szkl mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
kruszonka:
  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • opcjonalnie 1 łyżeczka cynamonu

  • śliwki
Przygotowanie
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 
 Piekarnik nagrzejcie do 180 st. Przygotujcie blachę do pieczenia ciasta, najlepiej typową, prostokątną, nasmarujcie ją masłem lub wyłóżcie papierem do pieczenia. Śliwki umyjcie, wydrylujcie. Przygotujcie kruszonkę: masło roztopcie, wymieszajcie z cukrem i mąką (i cynamonem, jeśli wybraliście taką opcję)  tak, aby powstały grudki, schowajcie do lodówki. Mąkę przesiejcie, wymieszajcie z proszkiem do pieczenia i cynamonem.
Masło utrzyjcie z cukrem na jasną, puszystą masę- ucierajcie dosyć długo, około 5-8 minut. Nadal ucierając dodawajcie po jednym jaju oraz rum. Zmniejszcie obroty miksera, po łyżce wsypujcie suche składniki (mąkę wymieszaną z proszkiem i cynamonem).
Gotowe ciasto wylejcie na blachę. Na wierzchu ułóżcie skórką do dołu śliwki, posypcie kruszonką. 
Blachę wstawcie do nagrzanego piekarnika, pieczcie około 40 minut- do suchego patyczka.





czwartek, 11 sierpnia 2016

SŁODKA BUŁKA WIEDEŃSKA


PRZE-PYSZ-NA.
Delikatna, lekko słodka, z chrupiącą skórką.
Na śniadanie, podwieczorek- bułka ideał.
Moje łobuzy, łącznie z tym najmłodszym, zjadły całą w niecały kwadrans.
Nie dało się nie sięgać po kolejny kawałek.
Upiekłam więc drugą. 
Też już nie ma.



Składniki
  • 1 szkl mleka
  • 1 łyżeczka drożdży suszonych
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka dobrej soli
  • 2 1/4- 2 1/2 szkl mąki pszennej 
  • 2 łyżki roztopionego masła

do smarowania
  • 1 łyżeczka roztopionego masła
  • 1/2 łyżeczki mleka
  • cukier
Przygotowanie
Mleko podgrzejcie prawie do zagotowania (do momentu, aż zaczną pojawiać się przy krawędziach pęcherzyki), odstawcie do przestudzenia.
Przestudzone mleko wlejcie do misy miksera, dodajcie drożdże i cukier, wymieszajcie. Poczekajcie kilkanaście minut- do czasu aż na powierzchni zaczynu zaczną pojawiać się pęcherzyki. Teraz dodajcie sól, masło i mąkę i zagniećcie miękkie, gładkie ciasto (gniećcie około 5 minut- w mikserze na najniższych obrotach). Przełóżcie ciasto do misy, przykryjcie folią spożywczą i odstawcie na około półtorej godziny.
Wyrośnięte ciasto przełóżcie na blat. Uformujcie z niego podłużną bułkę, przełóżcie na blachę do pieczenia i odstawcie na kolejne pół godziny.
Nagrzejcie piekarnik do 190 st. Bułkę posmarujcie roztopionym masłem zmieszanym z ciepłym mlekiem i posypcie cukrem.
Pieczcie do momentu, kiedy bułka stanie się złocista- około 25 minut.



posiłkowałam się przepisem udostępnionym przez Susan Herrmann Loomis

czwartek, 4 sierpnia 2016

MAKARON Z CUKINIĄ W KREMOWYM SOSIE



Składniki

  • 1 średnia cukinia
  • 200 ml śmietanki 30 %
  • 1 ser z niebieską pleśnią (ok 150 g ) - u nas "lazur"
  • pół pęczka natki pietruszki
  • pomidorki koktajlowe
  • dobra sól, świeżo zmielony pieprz
  • odrobinę dobrego oleju lub oliwy i octu balsamicznego- do skropienia pomidorków
  • makaron

Przygotowanie
Nagrzejcie piekarnik do 190-200 st. Pomidorki umyjcie i razem z szypułkami ułóżcie na blasze do pieczenia. Skropcie delikatnie oliwą (olejem) i octem balsamicznym i pieczcie około 20 minut. Upieczone przełóżcie do miseczki.
W czasie pieczenia pomidorków ugotujcie makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu, pozostawiając w osobnym naczyniu  trochę wody z gotowania. 
Cukinię wyszorujcie i pokrójcie na dowolne kawałki- najlepiej na wstęgi- posłuży Wam do tego obieraczka do warzyw  :). Natkę pietruszki posiekajcie. Śmietankę wlejcie do rondelka i ustawcie na kuchence na niewielkim płomieniu. Dodajcie pokruszony ser i podgrzewajcie, aż się rozpuści. Do sosu śmietanowego wrzućcie cukinię, wymieszajcie dokładnie. Gotujcie na niewielkim ogniu do momentu, aż cukinia zmięknie- zwykle zajmuje to kilka minutek. Spróbujcie, przyprawcie do smaku, jeśli sos jest zbyt gęsty wlejcie do niego trochę wody z gotowania makaronu.
Makaron wymieszajcie z sosem, posypcie obficie posiekaną natka pietruszki. Podawajcie z upieczonymi pomidorkami.







środa, 3 sierpnia 2016

TARTA Z PIECZONYM KALAFIOREM I MUSZTARDĄ


Próbowaliście pieczonego kalafiora? Tak, tak... Bajka.
Pokochalismy go tak bardzo, że zjadamy go teraz przede wszystkim w takiej postaci. A ponieważ i tarty kochamy miłością ogromną- połączenie jest oczywistością. Oczywistą oczywiście  :)

Składniki

ciasto:
  • 175 g mąki pszennej
  • 25 g startego sera żółtego
  • 125 g zimnego masła
  • 3 łyżki zimnej wody
nadzienie:

  • kalafior
  • pęczek dymki
  • kilka łyżek kukurydzy z zalewy
  • ok 5-6 łyżek ulubionej musztardy
  • 1 łyżka musztardy francuskiej (możecie pominąć)
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 3 jaja
  • dobry olej
  • dobra sól, świeżo zmielony pieprz
  • pomidorki koktajlowe

Przygotowanie
Najpierw ciasto.
Posiekajcie masło, dodajcie do niego resztę składników.Zagniećcie szybko kruche ciasto (ważne, aby nie ogrzało się nadmiernie od dłoni- ja używam do tego celu malaksera). Spłaszczcie, obwińcie folią spożywczą i włóżcie na pół godziny do zamrażarki.
Piekarnik rozgrzejcie do 200 st. Kalafiora umyjcie, podzielcie na różyczki. Skropcie olejem, posypcie solą i świeżo zmielonym pieprzem i włóżcie do formy do zapiekania lub ułóżcie na blasze. Wstawcie do piekarnika i pieczcie do momentu, aż kalafior zmięknie (około 20-30 minut). Upieczony kalafior wyciągnijcie, zmniejszcie temperaturę piekarnika do 190 st.
Z zamrażarki wyciągnijcie ciasto. Rozwałkujcie je, wyłóżcie nim formę do tarty, ponakłuwajcie widelcem i włóżcie jeszcze na chwilę do lodówki.
Pieczcie bez obciążenia w temperaturze 190 st przez około 15-20 minut- do momentu, aż ciasto stanie się złote.
W czasie pieczenia spodu tarty przygotujcie nadzienie - kwaśną śmietanę wymieszajcie z jajami i 3-4 łyżkami musztardy (jeśli używacie musztardy francuskiej dodajcie ją właśnie tu), przyprawcie solą i świeżo zmielonym pieprzem . Posiekajcie dymkę, kukurydzę odsączcie z zalewy.
Upieczony spód tarty posmarujcie pozostałą musztardą. Wyłóżcie na to różyczki kalafiora, posypcie kukurydzą i posiekaną dymką (trochę dymki zostawcie do przybrania upieczonej juz potrawy), zalejcie masą śmietanową.
Wstawcie do piekarnika i pieczcie około 20-30 minut -do momentu stężenia i zezłocenia masy. 
Upieczona tartę posypcie dymką, ułóżcie na niej pomidorki koktajlowe. 
Podawajcie natychmiast, ale przepyszna jest również na zimno.





Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...