niedziela, 1 grudnia 2013

MARCEPANOWA KOSTKA




  Kolejne ciastka z tych, które kojarzą mi się trochę z Bożym Narodzeniem, może z racji marcepanu, na bazie którego się je robi. Tak czy inaczej, pysznie smakują nie tylko w okresie przedświątecznym- delikatnie czuć w nich marcepan, choć nie dominuje całości. Są miękkie i maślane, bardzo szybkie do zrobienia i do upieczenia. A to czasem wygrywa w ferworze przedświątecznych walk, prawda?

Składniki
200 g masy marcepanowej
200 g mąki pszennej
200 g miękkiego masła
1 żółtko
50 g brązowego cukru
1 łyżeczka esencji waniliowej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

1 białko
50 g sezamu
50 g posiekanych, blanszowanych migdałów
50 g brązowego cukru

Przygotowanie
Rozgrzejcie piekarnik do 180 st. Marcepan drobno posiekajcie i razem z miękkim masłem utrzyjcie (najlepiej mikserem) na gładką, puszystą masę. Dodajcie szczyptę soli, cukier, esencję waniliową i żółtko i zmiksujcie. Mąkę zmieszajcie z proszkiem do pieczenia- dodajcie do naszej masy i szybko wymieszajcie. Ciasto wyłóżcie do wcześniej nasmarowanej formy i wygładzcie wierzch.
Teraz rozmąćcie białko i posmarujcie nim wierzch ciasta. Wymieszajcie sezam, posiekane migdały i cukier i posypcie tą mieszanką ciasto. Pieczcie około 15 minut.
Gorące ciasto pokrójcie w dowolne formy. Przełóżcie na kratkę i wystudzcie.
 Gotowe do zjedzenia:)







6 komentarzy:

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...