środa, 16 lipca 2014

SZYBKIE CIASTO Z PORZECZKAMI I KRUSZONKĄ


Dużo słońca. Cisza. Pachnące powietrze. Owoce prosto z drzewa, warzywa prosto z pola.
Znów jesteśmy w najpiękniejszym miejscu w Polsce. W okolicach Zamościa.
 Wypoczywamy.
I korzystamy z tego, co natura pozwala nam brać.
 Macie takie miejsca, które pozwalają Wam wyciszyć się, nabrać dystansu do otaczającego zewsząd chaosu? 
Takie, gdzie możecie znów uwierzyć, że jest lepiej niż myśleliście?
Pozbierać się, poukładać wszystko w głowie, nabrać wiary i sił?
Dla nas takim miejscem jest Roztocze.


Składniki
1,5 szkl czerwonych porzeczek
100 g masła
0,75 szkl cukru
2 jaja
1 szkl mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

kruszonka:
25 g masła
25 g cukru
50 g mąki pszennej

cukier do posypania

Przygotowanie
Przygotujcie owoce, umyjcie i pozbawcie szypułek, przygotujcie formę do np tarty, piekarnik nagrzejcie do 175 st.
Mąkę przesiejcie, wymieszajcie z proszkiem do pieczenia. Miękkie masło utrzyjcie z cukrem na gładką, jasną masę. Nadal ucierając dodawajcie po jednym jajku oraz mąkę. Ciasto wylejcie do formy, na wierzchu ułóżcie owoce, posypcie je cukrem. Ze składników na kruszonkę przygotujcie kruszonkę właśnie: zmieszajcie mąkę z cukrem, dodajcie masło i rozcierajcie składniki w palcach aż zaczną przypominać "mokry piasek". Kruszonką posypcie ciasto.
Pieczcie około 25-30 minut.













1 komentarz:

  1. Uwielbiam takie ciasta :) Piękne
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...