piątek, 11 lipca 2014

PLACKI Z CUKINII, CEBULI I PARMEZANU


Składniki
  • 3 duże cebule
  • ok 400-500 g cukinii
  • 3 jaja
  • 2 + 4 łyżki kwaśnej śmietany (najlepiej 18%)
  • 50 g + do posypania startego parmezanu
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • masło klarowane do smażenia
  • gałka muszkatołowa, sól, pieprz


Przygotowanie
Cukinię umyjcie, cebule obierzcie, na patelni rozgrzejcie masło. Cebule pokrójcie dosyć drobno, wrzućcie na rozgrzany tłuszcz i zeszklijcie. W między czasie pokrójcie w cienkie plastry cukinię, dorzućcie do cebuli i smażcie aż warzywa staną się miękkie.
Do blendera wrzućcie jaja, 2 łyżki śmietany, mąkę i ok 50 g parmezanu, zmiksujcie. Dołóżcie miękkie już warzywa, przyprawcie dosyć dobrze i zmiksujcie na gładką masę. Spróbujcie, jeśli trzeba przyprawcie ponownie.
Na patelni rozgrzejcie masło. Łyżką nakładajcie masę i smażcie chrupiące, złote placuszki. Odsączcie z nadmiaru tłuszczu ręcznikiem papierowym, odstawcie.
Piekarnik nagrzejcie z górną grzałką do około 240-250 st lub maksymalnie. Placki ułóżcie w formie do zapiekania tak, aby lekko na siebie zachodziły. Posmarujcie je kwaśną śmietaną, posypcie startym parmezanem i włóżcie do piekarnika. Pieczcie tyle, aby na placuszkach powstała chrupiąca skórka.
Podawajcie z lekką sałatką i/lub śmietaną.




Cukinia 2014

2 komentarze:

  1. ciekawy pomysł, akurat mam cukinię więc chętnie wykorzystam przepis:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wykorzystaj, naprawdę są bardzo smaczne:)

      Usuń

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...