poniedziałek, 7 lipca 2014

PAKIECIKI Z CIASTA FILO Z FETĄ I MIODEM


Bardzo długo zbierałyśmy się do zrobienia tych przekąsek. Znalazłyśmy je dosyć dawno temu  w książce Jamiego Olivera jako jeden z przysmaków Grecji i od tamtej pory wciąż o tym mówiłyśmy. Na mówieniu się kończyło.
Dziś nie rozmawiałyśmy zbyt wiele. 
Naszym zdaniem (a jedna z nas jest w tym temacie naprawdę dobra) tak właśnie smakuje Grecja.


Składniki
  • 4 duże płaty ciasta filo
  • 300 g fety
  • 4 łyżeczki miodu (genialny jest tymiankowy)
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • kilka gałązek tymianku świeżego
  • oliwa do smarowania ciasta i blachy
  • opcjonalnie sezam do posypania
  • miód do przybrania

Przygotowanie
Płaty ciasta filo przykryjcie wilgotną ściereczką. W miseczce rozgniećcie fetę, dodajcie oregano, miód i oliwę i dokładnie wymieszajcie. 
Piekarnik nagrzejcie do 200 st. Przygotujcie blachę do pieczenia. Płat ciasta filo posmarujcie oliwą, posypcie tymiankiem, przykryjcie drugim płatem i dociśnijcie, niech się skleją. Przekrójcie na pół, a potem każdą "połówkę" jeszcze raz na pół. To samo zróbcie z pozostałymi dwoma płatami ciasta. Powinno powstać 8 kawałków. 
Na środek każdego kawałka nałóżcie łyżkę farszu. Zróbcie z tego pakiecik: zakrywając nadzienie złóżcie do siebie dwa dłuższe boki ciasta, następnie dwa krótsze. Powstanie paczuszka. Możecie też zawinąć go jak sajgonki albo wymyślić jakąś inna metodę. Pakiecik połóżcie na wysmarowanej oliwą blasze, łączeniem ciasta do dołu. Podobnie zróbcie z pozostałymi kawałkami ciasta. Wszystkie posmarujcie z góry lekko oliwą i pieczcie aż osiągną złoty kolor- około 25-30 minut, 
Podawajcie polane miodem i posypane uprażonym sezamem. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...