wtorek, 8 lipca 2014

JABŁECZNIK Z BUDYNIEM - NAJLEPSZY NA ŚWIECIE



Subiektywnie rzecz ujmując oczywiście. 
Mamy przerwę w upałach. Rozpętało się nad Szczecinem małe piekiełko. Pada deszcz, wieje wiatr, błyska się, grzmi… Bardzo.
Jesienny jabłecznik jest więc idealny. 
A kiedy jeszcze jest to najlepszy na świecie jabłecznik z budyniem… :)

Składniki
ciasto:
4 szkl mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szkl cukru
3 jaja
200 g masła
50 g smalcu
szczypta soli

nadzienie:
1,5 kg jabłek
cukier, bułka tarta - w zależności od potrzeb

750 ml mleka
2 budynie śmietankowe
4 łyżki cukru (jeśli budyń jest bez cukru)

lub: budyń ugotowany z tego przepisu w ilości podwójnej

cukier puder do posypania

Przygotowanie
Mąkę przesiejcie, zmieszajcie z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodajcie pozostałe składniki (jaja, masło, smalec, sól) i zagniećcie ciasto. Podzielcie na dwie części, większą i mniejszą. Większą rozwałkujcie i wyłóżcie nią wcześniej przygotowaną blachę do pieczenia. Mniejszą część obwińcie folią i włóżcie do zamrażalnika.
Nagrzejcie piekarnik do 170 st (z termoobiegiem). Przygotujcie jabłka, umyjcie je, obierzcie i zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach lub pokrójcie w bardzo cienkie plastry. 
Ugotujcie budynie zgodnie z przepisem na opakowaniu, ale w mniejszej ilości mleka (750 ml) lub zróbcie w podwójnej ilości z tego przepisu . Przygotowane w blasze do pieczenia ciasto oprószcie lekko bułką tartą (wchłonie nadmiar soku z jabłek) i wyłóżcie na to jabłka, posypcie cukrem (możecie też wcześniej lekko podsmażyć pokrojone jabłka z cukrem- wtedy nie będzie potrzebna bułka tarta). Na jabłka wylejcie ugotowany budyń, a na to zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach pozostałe ciasto z zamrażalnika.
Pieczcie około 45-50 minut.
Ostudzone oprószcie cukrem pudrem.
Tak naprawdę jednak ostudzonego ciasta zwykle zostaje kilka okruszków… Po co więc posypywać ;) ?







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...