poniedziałek, 28 lipca 2014

DROŻDŻOWE PLACKI ZIEMNIACZANE Z BLACHY


Smakują trochę jak bułeczki. 
Przepyszne jedzone gorące prosto z blachy, na zimno świetne jako podstawa kanapek, sprawdzają się jako dodatek do dania głównego lub do zupy.
Bardzo dobry sposób na wykorzystanie ziemniaków pozostałych z obiadu :)
Same zalety ;)

Składniki
ok 400 g ugotowanych ziemniaków
1 średnia lub połowa dużej cebuli
4-5 łyżek masła
20 g drożdży
250 g mąki pszennej
szczypta soli
pół łyżeczki cukru
ulubione zioła
trochę ciepłej wody do rozpuszczenia drożdży

Przygotowanie
Drożdże rozpuśćcie w ciepłej wodzie, dodajcie pół łyżeczki cukru. Ziemniaki przeciśnijcie przez praskę. Cebulę drobno posiekajcie. Masło rozgrzejcie na patelni, wrzućcie cebulę i zeszklijcie ją uważając, aby się nie przypaliła. 
Do miski przesiejcie mąkę, wymieszajcie z solą, ziołami,  wlejcie rozpuszczone drożdże, dodajcie ziemniaki i podsmażoną cebulę razem z masłem. Wszystko dokładnie wymieszajcie, wyróbcie ciasto i pozostawcie na około 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzejcie do 175 st (ja piekłam bez termoobiegu).  Z wyrośniętego ciasta uformujcie kulki, spłaszczcie każdą dłonią formując mały placek i nakłujcie widelcem w kilku miejscach.
Pieczcie około 20-25 minut.
Z podanej porcji wychodzi ok 10-12 sztuk.



To my! młode kartofelki

1 komentarz:

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...