piątek, 1 maja 2015

SAŁATKA Z CUKINII, BOCZKU I ZIEMNIAKÓW W SEROWYM SOSIE



Składniki
  • ok 4 średnich ziemniaków
  • 1/2 młodej, średniej cukinii (lub cała mała)
  • ok 10 pomidorków koktajlowych
  • pół pęczka dymki
  • 50 g surowego, wędzonego boczku
  • sól, pieprz
sos serowy:
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 50 g gorgonzoli
  • kilka kropel soku z cytryny (do smaku)
  • sól, pieprz
Przygotowanie
Ziemniaki dokładnie wyszorujcie, ugotujcie w mundurkach w osolonej wodzie- przypilnujcie, aby nie ugotowały się za mocno. Lekko przestudzone pokrójcie na około półcentymetrowe plastry.
Cukinię umyjcie, pokrójcie w cienkie półplasterki. Dymkę posiekajcie, pomidorki koktajlowe pokrójcie na połówki lub ósemki.
Rozgrzejcie grillową patelnię. Boczek pokrójcie w paseczki, wrzućcie na rozgrzaną patelnię, chwilę podsmażcie, niech będzie złocisty i chrupiący. Ściągnijcie go z patelni, odsączcie z tłuszczu, odłóżcie do miseczki. Na pozostałym na patelni tłuszczu podsmażcie lekko z obu stron plastry cukinii (posypcie je solą i  świeżo zmielonym pieprzem). Nie smażcie długo, powinny pozostać jędrne i chrupiące. Ściągnijcie cukinię, włóżcie do drugiej miski,  na tę samą patelnię połóżcie plastry ziemniaków, również chwilę podsmażcie z obu stron. Przełóżcie do misy z cukinią ( ziemniaki i cukinię możecie również grillować, zamiast podsmażać na patelni grillowej).
Do rondelka wlejcie śmietanę kremówkę, dodajcie pokruszoną gorgonzolę. Podgrzewajcie, aż gorgonzola rozpuści się i połączy ze śmietaną. Doprawcie do smaku sokiem z cytryny, solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Ciepłym jeszcze sosem polejcie ziemniaki z cukinią, lekko wymieszajcie, aby sos pokrył warzywa. Dodajcie połowę boczku, dymki i pomidorków. Wymieszajcie. Pozostałymi składnikami (boczkiem, dymką i pomidorkami) posypcie sałatkę z góry.
Idealna na ciepło i na zimno. Do grilla albo jako samodzielne danie.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...