Składniki:
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 1 pęczek białych szparagów
- ok 500 g kurczaka (u nas to pozostałości po kurczaku na soli , ale mogą to być też lekko wcześniej podsmażone piersi z kurczaka), pokrojonego na dowolne kawałki
- 3 ząbki czosnku
- 300 ml śmietany kremówki
- 2-3 garście startego parmezanu (lub więcej jeśli lubicie ;))
- masło (klarowane) do smażenia
- sól, pieprz
- makaron
Przygotowanie
Białe szparagi umyjcie i obierzcie, zielone tylko umyjcie. Odłamcie z nich zdrewniałe końce (trzymając za koniec szparaga ułamcie go- sam złamie się w odpowiednim miejscu). Pokrójcie na mniej więcej 2 cm kawałki. Czosnek obierzcie i pokrójcie w plastry.
W rondlu lub głębokiej patelni rozgrzejcie masło. Wrzućcie plasterki czosnku, chwilę przesmażcie i dorzućcie pokrojone szparagi. Smażcie na niewielkim płomieniu do momentu, aż szparagi zaczną lekko mięknąć. Dolejcie śmietanę, wrzućcie kawałki kurczaka i parmezan, wymieszajcie.
Doprawcie do smaku solą i pieprzem. Całość chwilę pogotujcie, śmietana powinna trochę się zredukować. Spróbujcie, jeśli trzeba jeszcze raz doprawcie, jeśli sos stał się zbyt gęsty dolejcie do niego trochę wody z gotowania makaronu. Pamiętajcie też, aby nie gotować sosu zbyt długo- szparagi powinny być jędrne.
W międzyczasie ugotujcie makaron. Wymieszajcie go z sosem, podawajcie natychmiast.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz