Sezon na rabarbar czas zacząć! ;)
Składniki
ciasto:
- 1,5 szkl mąki pszennej
- 3 łyżki cukru pudru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 120 g zimnego masła
- 30 g zimnego smalcu
- 3 żółtka
nadzienie:
- 1 kg rabarbaru
- ok 6-7 łyżek brązowego cukru (lub mniej/więcej do smaku)
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki zimnej wody
pierzynka owsiana:
- 3 białka
- 2 łyżki cukru pudru
- 6-7 łyżek płatków owsianych błyskawicznych
- cukier puder do podania
Przygotowanie
Najpierw zróbcie ciasto.
Przesiejcie mąkę, zmieszajcie ją z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Posiekany tłuszcz (masło i smalec) dodajcie do mąki i szybko wyróbcie (ręcznie lub, lepiej, mikserem). Kiedy zacznie przypominać mniej więcej "mokry piasek" dodajcie żółtka. Szybko zagniećcie ciasto, obwińcie je kawałkiem folii i włóżcie na kilkanaście minut do zamrażalnika.
W tym czasie zróbcie nadzienie. Rabarbar umyjcie, pokrójcie na kawałki wielkości około 1 cm. W rondlu rozpuśćcie masło, wrzućcie do niego rabarbar i chwilę przesmażcie, dodając w międzyczasie cukier (do smaku) i cynamon. Kiedy rabarbar lekko zmięknie, wyłączcie płomień.
W osobnym naczyniu w zimnej wodzie rozpuśćcie mąkę ziemniaczaną. Połączcie ją z rabarbarem, wymieszajcie, chwilę jeszcze przesmażcie razem.
Piekarnik nagrzejcie do 180 st. Przygotujcie klasyczną, prostokątną blachę do pieczenia ciasta, wyłóżcie ją papierem. Z zamrażalnika wyciągnijcie ciasto, zetrzyjcie na tarce do przygotowanej formy. Włóżcie do piekarnika i podpieczcie przez około 15 minut (aż osiągnie złoty kolor).
Ubijcie białka, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Wymieszajcie je z płatkami owsianymi.
Wyciągnijcie z piekarnika upieczony spód. Nałóżcie na niego rabarbarowe nadzienie, a na to rozsmarujcie ubite białka z płatkami.
Pieczcie około 15 minut.
Przed podaniem możecie posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz