poniedziałek, 4 maja 2015

CZEKOLADOWE RACUCHY Z MĄKI GRYCZANEJ Z BANANAMI I OTRĘBAMI W TRUSKAWKOWYM SOSIE


Składniki

  • 1 szkl mąki gryczanej
  • 1 (niecała) łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 4-5 łyżek cukru (lub więcej jeśli lubicie bardziej słodkie)
  • 2 łyżki otrębów orkiszowych
  • 1 jajo
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 szkl kefiru
  • 2 dojrzałe banany
  • do podania kwaśna śmietana, zmiksowane truskawki
  • do smażenia masło klarowane
Przygotowanie
Przesianą mąkę zmieszajcie z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, kakao, cukrem i otrębami. W drugiej misce rozmąćcie jajo, wymieszajcie z roztopionym masłem i kefirem. Składniki mokre wlejcie do miski z suchymi, dodajcie obrane i pokrojone banany i dokładnie wymieszajcie. Odstawcie na kilkanaście minut.
Rozgrzejcie patelnię, roztopcie odrobinę masła. Łyżką nakładajcie racuchy na rozgrzaną patelnię, smażcie z obu stron aż lekko zbrązowieją.
Podawajcie z kwaśną śmietaną ( a jeszcze lepiej z creme fraiche) i zmiksowanymi świeżymi (lub mrożonymi) truskawkami.
Z podanej porcji wychodzi mi zwykle około 12 racuchów.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...