Składniki
- 1 szkl mąki gryczanej
- 1 (niecała) łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 4-5 łyżek cukru (lub więcej jeśli lubicie bardziej słodkie)
- 2 łyżki otrębów orkiszowych
- 1 jajo
- 2 łyżki roztopionego masła
- 1 szkl kefiru
- 2 dojrzałe banany
- do podania kwaśna śmietana, zmiksowane truskawki
- do smażenia masło klarowane
Przygotowanie
Przesianą mąkę zmieszajcie z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, kakao, cukrem i otrębami. W drugiej misce rozmąćcie jajo, wymieszajcie z roztopionym masłem i kefirem. Składniki mokre wlejcie do miski z suchymi, dodajcie obrane i pokrojone banany i dokładnie wymieszajcie. Odstawcie na kilkanaście minut.
Rozgrzejcie patelnię, roztopcie odrobinę masła. Łyżką nakładajcie racuchy na rozgrzaną patelnię, smażcie z obu stron aż lekko zbrązowieją.
Podawajcie z kwaśną śmietaną ( a jeszcze lepiej z creme fraiche) i zmiksowanymi świeżymi (lub mrożonymi) truskawkami.
Z podanej porcji wychodzi mi zwykle około 12 racuchów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz