środa, 6 kwietnia 2016

MUFFINKI Z BATATAMI, FETĄ I PARMEZANEM


Składniki
  • 1 batat (ok 300 g)
  • ok 70 g parmezanu + do posypania
  • ok 70 g fety
  • 1 czerwona cebula
  • pół papryczki chili
  • 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
  • 3 jaja
  • 1-2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 120 g mąki pszennej razowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól, świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie
Nagrzejcie piekarnik do 180 st., przygotujcie formę do pieczenia babeczek, wyłóżcie ja papilotkami lub nasmarujcie dobrze oliwą.
Batata obierzcie i zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach. Posiekajcie chili, obierzcie i drobno pokrójcie cebulę. Mąkę wymieszajcie z proszkiem do pieczenia, zetrzyjcie parmezan, pokruszcie fetę. Wszystkie składniki na muffinki wymieszajcie razem, przyprawcie do smaku dobrą solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Masę nakładajcie do przygotowanej formy, każdą muffinkę posypcie startym parmezanem. Pieczcie około 45-50 minut. 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...