Składniki
- 1 batat (ok 300 g)
- ok 70 g parmezanu + do posypania
- ok 70 g fety
- 1 czerwona cebula
- pół papryczki chili
- 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
- 3 jaja
- 1-2 łyżki kwaśnej śmietany
- 120 g mąki pszennej razowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sól, świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie
Nagrzejcie piekarnik do 180 st., przygotujcie formę do pieczenia babeczek, wyłóżcie ja papilotkami lub nasmarujcie dobrze oliwą.
Batata obierzcie i zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach. Posiekajcie chili, obierzcie i drobno pokrójcie cebulę. Mąkę wymieszajcie z proszkiem do pieczenia, zetrzyjcie parmezan, pokruszcie fetę. Wszystkie składniki na muffinki wymieszajcie razem, przyprawcie do smaku dobrą solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Masę nakładajcie do przygotowanej formy, każdą muffinkę posypcie startym parmezanem. Pieczcie około 45-50 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz