piątek, 1 listopada 2013

SŁODKA TARTA DYNIOWA



Nie może być Święta Dyni bez dyni, prawda? Na tę okazje więc (i na nasze wspólne posiedzenie), zaispirowane jednym z francuskich przepisów Jamiego Olivera, zrobiłyśmy pyszną, słodką tartę z dyni. Leciutko ją tylko zmodyfikowałyśmy, jednak efekt zaskoczył nie tylko nas :). Delikatna, mocno waniliowa, trochę budyniowa rozpływa się w ustach. Z kwaśną śmietaną- połączenie idealne. 
Znów ta Francja...;)

Składniki
125 g masła
50 g cukru pudru
250 g mąki
1 duże jajo
1 łyżka mleka
masło do natłuszczenia formy

500 g obranej i drobno pokrojonej dyni
500 ml mleka
200 g cukru trzcinowego
1 łyżka masła
1 laska wanilii
2 duże (lub 3 małe) jaja

Przygotowanie
Zacznijcie od przygotowania kruchego ciasta. Zmieszaną mąkę z cukrem pudrem przesiejcie i połączcie szybko z masłem ( aż do powstania charakterystycznej "kruszonki"). Dodajcie jajo i mleko i bardzo szybko, ale delikatnie zagniećcie- im dłużej będziecie gnieść, tym ciasto będzie mniej kruche. Uformujcie kulę, rozpłaszczcie ją, obwińcie folią i włóżcie na 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotujcie formę, lekko natłuśćcie i wyłóżcie ewentualnie papierem. 
Po 30 minutach wyciągnijcie ciasto z lodówki, rozwałkujcie na grubość ok 0,5 cm i na wałku przenieście do formy. Dociśnijcie mocno do ścianek, obetnijcie wystający nadmiar ciasta i dokładnie ponakłuwajcie całość. Teraz obwińcie formę z ciastem folią i na pół godziny wstawcie do zamrażarki. 
Teraz możecie przygotować nadzienie dyniowe: dynię razem z mlekiem, cukrem, masłem i przeciętą laską wanilii włóżcie do rondelka i gotujcie na wolnym ogniu, aż dynia stanie się miękka (około 30 minut). 
Wyrzućcie laskę wanilii wyskrobując i pozostawiając ziarenka, zmiksujcie całość dokładnie i odstawcie do przestudzenia.
Piekarnik nagrzejcie do 180 st. Z zamrażalnika wyciągnijcie ciasto, przykryjcie (wyłóżcie) je papierem do pieczenia (dociskając papier) i wysypcie na tak przygotowane ciasto kulki obciążające, fasolę lub ryż. Podpieczcie w ten sposób spód przez 10 minut. Po tym czasie wyciągnijcie ciasto, delikatnie usuńcie papier z obciążnikami i ponownie wstawcie ciasto do piekarnika- tym razem pieczcie przez około 15 minut, aż stanie się sztywne jak herbatnik. Ostudzcie.
Zmniejszcie temperaturę piekarnika do 160 st. Ubjcie pozostałe (2 lub 3) jaja, dodajcie do masy dyniowej i ponownie zmiksujcie. Wylejcie nadzienie na spód z ciasta i wstawcie do piekarnika- pieczcie około 30 minut- masa ma być stężona, lecz lekko galaretowata. Zostawcie do ostudzenia.
Najlepiej smakuje z kwaśną śmietaną:)



2 komentarze:

  1. Konsystencję ma cudowną... Musiałą być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I naprawdę była. W poniedziałek zrobimy chyba powtórkę:). Pozdrawiamy serdecznie

      Usuń

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...