wtorek, 19 listopada 2013

ORZECHOWE ROGALIKI


Mocno maślane, orzechowe, z nutka wanilii… Nie mogłam przejść obojętnie obok takiego przepisu. Uwielbiamy ciasteczka wszelakiej maści i te na pewno zapiszą się do kanonu tych ulubionych, w zasadzie już się zapisały. Czy właściwie mam z nimi skojarzenia mocno Bożonarodzeniowe? Myślę, że tak. Pachną przepięknie, dom w ciągu kilku chwil wypełnił się aromatem wanilii, do tego jeszcze cynamon w posypce. Obowiązkowa pozycja na liście świątecznych wypieków.  Chyba już czas pomyśleć o zbliżającym się grudniu… I kuchennym szaleństwie na Boże Narodzenie.
Uwielbiam to.


Składniki
60 g mielonych migdałów
40 g mielonych orzechów laskowych
150 g mąki pszennej
60 g cukru
2 żółtka
100 g miękkiego masła
1 laska wanilii

posypka cukrowa:
1 laska wanilii
0,5 łyżeczki cynamonu
100 g cukru

Przygotowanie
Nagrzejcie piekarnik do 180 st. Mąkę wymieszajcie ze zmielonymi orzechami i migdałami, wyciągnijcie nożem z laski wanilii nasionka i zmieszajcie z mąką. Dodajcie pozostałe składniki i zagniećcie ciasto. Uformujcie z niego wałeczek i podzielcie na części, a z każdej z tych części uformujcie rogalik i połóżcie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Możecie też użyć specjalnej blachy do pieczenia rogalików (ja zrobiłam właśnie tak;) ). 
Rogaliki pieką się chwilę, około 12-15 minut (w zależności od ich wielkości). W czasie kiedy będą się piekły, zróbcie posypkę: zmieszajcie zwykły cukier z ziarenkami z laski wanilii i cynamonem. Posypujcie nią gorące jeszcze ciasteczka.





Zródło: Gwiazdkowa Cukiernia Lidla.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...