wtorek, 26 listopada 2013

CIASTO MLECZNO - CZEKOLADOWE Z CZARNĄ PORZECZKĄ


Dosyć długo zbierałam się do zrobienia tego ciasta. Zostało mi trochę mleka w proszku, a na przepis wpadłam już dawno temu. Lubię takie "przysmaki" jak mleko w proszku, dlatego nie przestraszyłam się czytając w opisie, że krem mocno czuć rzeczonym przysmakiem. Nadszedł więc TEN dzień i ciasto zrobiłam. Oczywiście trochę przeinaczyłam przepis, przerobiłam na nasze smaki (dałam mniej cukru i mniej masła), dodałam czarną porzeczkę i jako polewę czekoladowy ganasz. Wyszło… Przyzwoicie. Ja osobiście fanką tego ciasta nie zostanę, ale reszta rodziny zachwycona. Dzieciaczkom znikały z talerza kolejne kawałki, a Siostra Moja Rodzona stwierdziła, że jest najlepsze. 
A będzie jeszcze lepsze, jeśli nasączycie biszkopt;)

Składniki 
ciasto:
3/4 szkl cukru
0,5 szkl mąki pszennej
0,5 szkl mąki ziemniaczanej
6 jajek (osobno białka i żółtka)
2 łyżki oleju
3 łyżki dobrego, ciemnego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem:
2 szkl pełnego mleka w proszku
0,5 szkl mleka
0,5 szkl cukru
250 g masła
1 łyżeczka esencji waniliowej

konfitura z czarnej porzeczki
(lub czarna porzeczka w cukrze domowej roboty)

ganasz:
150 g gorzkiej czekolady
75 ml śmietany kremówki

Przygotowanie
Najpierw upieczcie biszkopt:nagrzejcie piekarnik do 170 st. Ubijcie białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając cukier i nieco pózniej żółtka. Ubijając dalej dolejcie olej.  Przesiejcie mąki, wymieszajcie z proszkiem do pieczenia i kakaem.  Teraz odłóżcie mikser i delikatnie, za pomocą łyżki lub szpatułki połączcie masę jajeczną z masą mączną.
Pieczcie około 20-25 minut (do suchego patyczka).
W czasie studzenia biszkoptu przygotujcie krem mleczny. Zagotujcie zwykłe mleko razem z cukrem i esencją waniliową. Ostudzcie. Utrzyjcie masło na puszystą masę, dodajcie do niego ostudzone mleko i mleko w proszku. Zmiksujcie na gładką masę. 
Teraz przetnijcie wystudzony biszkopt na dwa blaty, pierwszy blat posmarujcie kremem i przykryjcie drugim blatem.Drugi blat na górze posmarujcie konfiturą z czarnej porzeczki. 
Czekoladowy ganasz przygotujcie jak w tym przepisie. Polejcie/posmarujcie nim całość.
Bardzo dobrze jest nasączyć biszkopt- ciasto będzie wtedy delikatniejsze.


Inspiracją był przepis z bloga Moje Wypieki na "Ciasto mleczna kanapka".

7 komentarzy:

  1. Uwielbiam czarną porzeczkę pod każdą postacią, a tak mało się z niej robi słodkich deserów, to ciasto musi być obłędne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla nas również czarna porzeczka jest nieoceniona, zwlaszcza w deserach, dlatego doslownie "wciskamy" ja wszedzie:). Pozdrawiamy.

      Usuń
  2. Wygląda wspaniale, zaciekawiłaś mnie tą masą z mlekiem w proszku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda apetycznie! :) Na jaki rozmiar blachy są proporcje ?

    OdpowiedzUsuń

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...