czwartek, 11 grudnia 2014

ROGALIKI DROŻDŻOWE NASZEJ MAMY


Składniki
  • 1 jajo
  • 1 białko do posmarowania
  • 1/4 kostki masła 
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • powidła śliwkowe


Przygotowanie
Mleko lekko podgrzejcie, rozpuśćcie w nim drożdże, dodajcie odrobinę cukru i odstawcie do wyrośnięcia. Mąkę przesiejcie przez sito, dodajcie do niej cukier puder, rozpuszczone wcześniej masło, jajko i wyrośnięte drożdże. Ciasto wyrabiajcie tak długo aż zacznie odklejać się od rąk. Odstawcie ciasto na pół godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie odgazujcie ciasto uderzając w nie. Rozdzielcie ciasto na dwie części i rozwałkujcie każdą, wytnijcie trójkąty. Nałóżcie ulubiony dżem, powidła lub czekoladę na koniuszek szerokiej części trójkąta i zwińcie każdy trójkąt formując rogaliki. Ułóżcie je na blachę okrytą papierem do pieczenia. Każdego rogala posmarujcie białkiem. Pieczcie w temperaturze 180 stopni przez 20 - 25 minut. Przepis pochodzi z bloga Ashy i gości u nas już długi czas :)





4 komentarze:

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...