wtorek, 17 września 2013

RUSTYKALNY PLACEK Z JABŁKAMI




Szaleństwo jesiennych przysmaków rozpoczęło się na dobre. Ostatnie dni sprzyjały posiedzeniom przy gorącej herbacie i kawałku ciasta, stąd wziął się właśnie pomysł na to cudo. My zrobiliśmy je z kawałkami jabłek, ale możecie równie dobrze użyć musu jabłkowego albo jabłek wcześniej "uprażonych". Po dniu spędzonym na wietrznej plaży- nastał "sezon braku turystów nad morzem", więc czym prędzej wyruszyliśmy nad Bałtyk- smakował wyśmienicie. Nawet ja uwielbiam plażę i morze, kiedy jest pusto i chłodno...:)    Przy okazji dopisaliśmy do naszej listy lokali, których więcej nie odwiedzimy, kolejne miejsce. A może stworzenie takiej subiektywnej listy na blogu ma sens? Zawsze można byłoby oszczędzić komuś trochę zdrowia...
Tymczasem:

Składniki
na ciasto:
150 g mąki 
50 g kaszy manny
100 g zimnego masła
3-4 łyżki zimnej wody
na nadzienie:
4 jabłka
250 g mascarpone
1 jajo
0,5 łyżeczki cynamonu
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżka cukru pudru
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 łyżka soku z cytryny
cukier puder do posypania

Przygotowanie
Ciasto robimy zgodnie z przepisem umieszczonym tutaj. Nagrzewamy piekarnik do 220 st.  
Jabłka myjemy, obieramy, kroimy na drobne kawałki lub trzemy na tarce (możemy użyć musu jabłkowego lub czego tylko chcecie;) ), mieszamy z sokiem z cytryny,wanilią,  cynamonem, brązowym cukrem i orzechami włoskimi. W misie ubijamy mascarpone z jajem i cukrem pudrem. Na ciasto (pamiętając o zachowaniu 4-5 cm odstępu od brzegów) nakładamy masę z jabłek i wykładamy na nią masę mascarpone. Niedbale zawijamy ciasto  na nadzienie, jak w przypadku crostaty ze śliwkami. Całość posypujemy cukrem.
Pieczemy 15 min w temp 220 st, następnie zmniejszamy temperaturę do 190 st i pieczemy kolejne 20 minut. Wyciągamy, studzimy i posypujemy cukrem pudrem.






4 komentarze:

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...