czwartek, 14 listopada 2013

CHILI CON CARNE

Nasz piękny Szczecin dziś taki niewyraźny, zamglony...dlatego też nasze danie jest niezwykle wyraźne w smaku. Dzień wolny zawsze owocuje smacznym obiadem, pysznym deserem lub chociaż apetyczną przystawką. Dziś serwujemy Wam danie główne. Proponuję więc zabezpieczyć się szklanką wody i rozkoszować smakiem Chili Con Carne, czyli dziś na stole papryka z mięsem.


Składniki
500g mielonej wołowiny 
2 papryczki chili
1 papryka
3 cebule
5 ząbków czosnku
puszka czerwonej fasoli
puszka pomidorów bez skóry
1/2 puszki kukurydzy
oliwa z oliwek
tarty żółty ser
drobno posiekana natka pietruszki
pełnoziarniste placki tortilli
oliwa z oliwek
papryka ostra, papryka słodka, oregano, sól, pieprz ziołowy

Przygotowanie
Rozgrzejcie ok 2 łyżek oliwy z oliwek w głębokim rondlu lub patelni. Podsmażcie drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodajcie po chwili paprykę słodką, ostrą i oregano. Według uznania. Smażcie przez chwilę cebulę z przyprawami, dodajcie posiekane drobno papryczki chili, a po chwili do garnka włóżcie mięso. Po około 10 minutach dodajcie pokrojoną w kostkę paprykę, po kilku minutach pokrojone pomidory wraz z koncentratem, następnie opłukaną fasolę i kukurydzę. Gotujcie jeszcze chwilę. Doprawcie solą i pieprzem ziołowym. Teraz placki podsmażcie na suchej patelni. Z każdej strony kilka minut. mój się trochę przypiekł, ale kto by się przejmował? Gdy są już gotowe nałóżcie do środka mięsa, posypcie odrobiną startego sera żółtego i posiekanej natki pietruszki. Uformujcie w sposób widoczny na zdjęciu. Musicie zrobić to szybko, bo placek jak tylko wystygnie stanie się twardy i chrupiący, zupełnie jak chips;) Gotowe! I jak??





2 komentarze:

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...