wtorek, 22 lipca 2014

DŻEM Z WIŚNI I CZERWONEJ PORZECZKI





Składniki
800 g wiśni, umytych i wydrylowanych
700 g czerwonych porzeczek umytych i pozbawionych gałązek
700 g cukru

Przygotowanie
Owoce włóżcie do rondla, zasypcie cukrem. Kiedy puszczą sok, rondel postawcie na palnik, zagotujcie, zmniejszcie płomień na bardzo mały i gotujcie tak przez kilka godzin, bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu. Możecie również rozłożyć gotowanie na dwa dni. Kiedy dżem zgęstnieje i osiągnie pożądaną konsystencję (od Was zależy czy ma być nieco rzadszy czy wolicie "twardszy") gorący nakładajcie do przygotowanych, wyparzonych słoików. Zakręćcie nakrętki, możecie pasteryzować około 10 minut.








W wiśniowym sadzie 2014
Porzeczkowo mi 2014 Przetwory

3 komentarze:

  1. Mmm... musi być pyszny :) Zapraszam do dodania przepisu do akcji "Porzeczkowo mi" Na Durszlaku lub Mikserze Kulinarnym. Pozdrawiam! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie dziękujemy za zaproszenie. Dodany!
      Pozdrawiamy serdecznie.

      Usuń

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...