poniedziałek, 23 września 2013

DOMOWE OLIWY

Czy jest ktoś, kto nie docenia zapachu i smaku domowej, niezwykle aromatycznej oliwy? Niech zamilknie na wieki...a my rozkoszujmy sie przygotowaniem swojego własnego kawałka dobrej kuchni...


Składniki
oliwa 
świeże zioła: tymianek, rozmaryn
czosnek
kolorowe papryczki chili
ziarenka pieprzu

i co tylko chcecie....

Przygotowanie
Odrobinę podgrzejcie oliwę, w międzyczasie przygotujcie Wasze buteleczki. U mnie w jednej znajdują się trzy ząbki czosnku oraz gałązka rozmarynu, w drugiej trzy papryczki chili i ziarna pieprzu, zaś w trzeciej kilka suszonych pomidorów z dwoma ząbkami czosnku i garścią tymianku. Butelki zalejcie ciepłą oliwą, zamknijcie i przechowujcie w ciemnym miejscu. Za dwa tygodnie oliwa będzie aromatyczna i przede wszystkim naturalna:)  A Wy jakie macie pomysły na swoje oliwy???



4 komentarze:

  1. piękne , też robię - nie ma jak domowe np rozmarynowa z cytryną :-) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Genialne są ,muszę popróbować ,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj tak. W zeszlym roku mialam przygotowac ale stanelo tylko na suszonych pomidorach w oliwie. W tym na pewno zrobie, a moze z oregano?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. brzmi smaczniutko....;). nadaja sie kazde ziola, wszystko zalezy od wyobrazni i kubkow smakowych:) pozdrawiam serdecznie

      Usuń

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...