piątek, 21 lutego 2014

CURRY Z BAKŁAŻANÓW



Tak nas dzisiaj naszło. 
Wieczorem padło hasło: "robimy bakłażany", zrobiliśmy więc. Na indyjską modłę, tak, jak lubimy (prawie) najbardziej. Najlepsze oczywiście z chlebkiem naan, ale dziś zabrakło nam na to czasu. Wypróbujcie z sosem miętowym. Przepyszne.

Składniki
2 bakłażany
2 cebule
3 ziemniaki
0,5 szkl mrożonego groszku
5 ząbków czosnku
kawałek (wielkości kciuka) świeżego imbiru
1 pomidor
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka gorczycy
0,5 łyżeczki kurkumy
0,5 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
0,5 łyżeczki chili
0,5 łyżeczki curry w proszku
1 łyżeczka garam masala
1 łyżka posiekanych liści kolendry
trochę wody
masło klarowane
sól,pieprz

Przygotowanie
Bakłażana pokrójcie w kostkę, posypcie solą i odstawcie na pół godziny w durszlaku, niech puszczą sok. W tym czasie przygotujcie potrzebne przyprawy, cebulę i czosnek pokrójcie w kostkę, obierzcie ziemniaki i drobniutko pokrójcie, pomidora sparzcie, obierzcie ze skóry i również drobno pokrójcie pozbawiając go jednocześnie pestek, obierzcie imbir. Bakłażany opłuczcie i osuszcie.
Rozgrzejcie w rondlu masło, wsypcie kumin i ziarna gorczycy, pozwólcie im przez kilkadziesiąt sekund prażyć się. Dołóżcie cebulę, czosnek, zetrzyjcie na tarce imbir i wsypcie curry, kurkumę, mieloną kolendrę,chili i garam masala i smażcie wszystko do momentu, aż cebula stanie się szklista. Dorzućcie bakłażana, mrożony groszek i ziemniaki i duście pod przykryciem, aż warzywa rozlecą się- opcjonalnie możecie podlać warzywa odrobiną wody. Teraz dorzućcie pokrojonego pomidora i przyprawcie do smaku (solą, pieprzem, ewentualnie pozostałymi przyprawami). Posypcie posiekaną kolendrą. Dla nas idealne z sosem jogurtowo-miętowym.



1 komentarz:

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...