niedziela, 8 lutego 2015

ZAPIEKANKA Z KASZY GRYCZANEJ I SERA czyli prawie GOLAS BIŁGORAJSKI


Prawie, bo w golasie nie ma fety. 
Ale z fetą jest jeszcze lepszy. Dla nas.
A dla Was? :)

Składniki

  • 200 g kaszy gryczanej (np 2 torebki)
  • 180- 200 g twarogu lub 100 g twarogu i 80-100 g fety
  • 2 ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • 1 jajo
  • 1 łyżka posiekanej mięty
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • ok 4-5 łyżek oleju lnianego
  • masło klarowane lub olej rzepakowy do smażenia
  • dobra sól, świeżo zmielony pieprz
  • kwaśna śmietana do podania
  • kefir, maślanka do podania
Przygotowanie
Ugotujcie kaszę. Ziemniaki obierzcie i ugotujcie w osolonej wodzie. Cebulę obierzcie i zeszklijcie na maśle lub oleju rzepakowym.
Nagrzejcie piekarnik do 180 st. Przygotujcie naczynie do zapiekania, wysmarujcie je 1 łyżką (lub jeśli trzeba więcej/mniej) oleju lnianego.
Ugotowane ziemniaki przepuśćcie przez praskę lub zgniećcie (jak do piure) razem z twarogiem i fetą, przełóżcie do sporej miski. Dołóżcie kaszę, zeszkloną cebulę, jajo,  zioła, sól, pieprz i 2 łyżki oleju lnianego. Wszystko razem wymieszajcie, spróbujcie, jeśli potrzeba doprawcie.
Masę przełóżcie do naczynia do zapiekania. Wyrównajcie wierzch, polejcie go pozostałym olejem lnianym rozsmarowując po wierzchu.
Pieczcie około 30-40 minut, do zarumienienia wierzchu.
Podawajcie z kleksem kwaśnej śmietany i kubkiem kefiru/ maślanki.
Przepyszny także odsmażany na następny dzień.





4 komentarze:

  1. Robiłam kiedyś. Pyszna! Ale nawet nie wiedziałam, że ta zapiekanka się tak nazywa. Ja ją sobie nazwałam po prostu... "gryczanka" ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A nie wolałabyś te j(g)ryczanki z golasem? Razem? ;)

      Usuń
  2. Nazwa mnie bardzo zachęciła :D A połączenie kaszy gryczanej z twarogiem lub fetą jest cudowne, z chęcią skusiłabym się na kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nazwa baaardzo apetyczna, fakt ;) Tak, jak i zawartość :). Pozdrawiamy!

      Usuń

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...