środa, 15 października 2014

CIASTKA POTRÓJNIE CZEKOLADOWE



 Składniki


  • 140 g masła
  • 1 jajo
  • 150 cukru trzcinowego, drobnego (ja zmieliłam nieco grubszy)
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 200 g mąki pszennej
  • 30 g ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 50 g  czekolady białej

Przygotowanie
Piekarnik nagrzejcie do 170 st.
Czekolady posiekajcie. Miękkie masło utrzyjcie z cukrem, jajem i ekstraktem z wanilii. Mąkę przesiejcie, połączcie z kakao, sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Suche składniki połączcie z utartym masłem, dodajcie posiekaną czekoladę, dokładnie wymieszajcie.
Przygotujcie blachę do pieczenia ciasteczek. Z masy formujcie kulki (mniej więcej wielkości orzecha włoskiego), lekko każdą spłaszczcie, poukładajcie na przygotowanej blasze zachowując kilkucentymetrowe odstępy (ciasteczka trochę urosną).
Pieczcie około 8-10 minut- w środku powinny być jeszcze miękkie.
Po upieczeniu odczekajcie chwilkę, żeby lekko stwardniały.




Imieniny u cioci

3 komentarze:

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...