piątek, 27 czerwca 2014

KAWA MROŻONA CZEKOLADOWO-BANANOWA


Ta kawa ma dwie wady. Jedną jest ta, że o przygotowaniu jej musimy pomyśleć nieco wcześniej ( tyle czasu, ile potrzeba na zamrożenie banana). 
Druga jest poważniejsza. Każda porcja TEJ kawy to za mało. Można jej wypić każdą ilość. I to już jest problemem…

Składniki
1 banan
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki kakao rozpuszczalnego
1-2 łyżeczki cukru trzcinowego
trochę gorącej wody
1 szkl mleka
opcjonalnie do posypania cynamon, starta czekolada, kakao, bita śmietana

Przygotowanie
Banana obierzcie, owińcie folią i włóżcie do zamrażalnika. Kiedy już będzie zamrożony, do szklanki wsypcie kawę, cukier i kakao i zalejcie odrobiną gorącej wody (ilością potrzebną do rozpuszczenia składników), schłodzcie.
Do blendera włóżcie zamrożonego banana (dla ułatwienia możecie połamać go lub pokroić na drobniejsze części), wlejcie rozpuszczoną kawę z kakaem i mleko. Zmiksujcie. Podawajcie natychmiast udekorowaną czym tylko macie ochotę.
Lub nie dekorujcie wcale, jak ja ;)

Przepis znalazłam w książeczce z przepisami od Nestle.
Lato w pełni!Kawa ...I co dalej?
Letnie Orzeźwienie 2014

4 komentarze:

  1. Kiedyś za granicą podano mi właśnie kawę na zimno o smaku bananów i była przeeepyszna, ale jakoś nigdy nie wpadłam żeby zmiksować banana. Wypróbuję jutro! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wypróbuj koniecznie.Odkąd spróbowałam tej kawy mam w zamrażalce zawsze zamrożonych kilka bananów:).Pozdrawiamy!

      Usuń
  2. No zmiksowanie banana to lekka odwaga dla mnie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tez tak myslałam :). Samo mrożenie było szaleństwem według mnie. A teraz… J/W :)

      Usuń

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...