środa, 4 czerwca 2014

NAJLEPSZY CHLEBEK BANANOWY


Składniki
4 bardzo dojrzałe banany (mogą być te prawie-czarne)
1 jajo
75 g masła
150 g cukru trzcinowego (im bardziej dojrzałe banany, tym cukru może być mniej)
1 łyżka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka sody
170 g mąki pszennej
szczypta soli

Przygotowanie
Nagrzejcie piekarnik do 180 st. Jajo rozbełtajcie, banany rozgniećcie widelcem, masło powinno być dosyć miękkie. Mąkę przesiejcie, wymieszajcie z sodą i solą.  Do miski z bananami dołóżcie cukier, masło, jajo i ekstrakt z wanilii i wymieszajcie. Połączcie całość z mąką i dodatkami, dokładnie wymieszajcie, przelejcie do przygotowanej formy keksówki (ja używam krótkiej, 24cm).
 Pieczcie 60 minut.
Pyszny ciepły, zimny, z masłem, dżemem albo bez:)



przepis Sophie Dahl

4 komentarze:

  1. Uwielbiam takie chlebki :) Dorzuciłabym jeszcze posiekaną czekoladę i byłabym w siódmym niebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj jakie to musi być smaczne nigdy jeszcze nie piekłam chlebka bananowego, a słyszałam że jest pyszny :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest naprawde pyszny. I bardzo łatwy w przygotowaniu:). Pozdrawiamy!

      Usuń

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...