poniedziałek, 19 maja 2014

CIASTO DROŻDŻOWE Z KRUSZONKĄ


Wyjazd na weekend zaplanowaliśmy już dawno. Pewne było wszystko prócz pogody i tego, co zrobimy do jedzenia. 
A co może być najlepsze na wyjazd, dla nas i dla dzieci? 
Ciasto drożdżowe kojarzy mi się tylko dobrze. Lata temu, kiedy byłyśmy małe, nasza mamusia robiła je bardzo często. Za każdym razem powtarzała się przy okazji tego ciasta taka sama historia (dla mamy histeria;) )- ile by go nie było, zawsze zjadałyśmy całe, jeszcze ciepłe. Byłyśmy w stanie pochłonąć każdą ilość, bez względu na dodatki, porę dnia, nastrój (tak nasz jak i mamy;) ).
Wybór był więc oczywisty. Tym razem czysty drożdżowy placek, jedynie z kruszonką, choć aż się prosiło by dodać tam owoce lub ser. Zniknął w mig.
Może więc powinnam wybrać coś innego?

Składniki
40 g świeżych drożdży
500 g mąki pszennej luksusowej
100 g cukru
200 ml mleka
50 g śmietanki 30 %
150 g masła
5 żółtek + 2 jaja
2 łyżki esencji waniliowej (lub rumu)
szczypta soli

kruszonka:
150 g mąki
100 g zimnego masła
100 g cukru pudru
1 żółtko

białko i odrobina mleka do posmarowania ciasta
masło do wysmarowania formy

Przygotowanie
Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.Odlejcie 1 łyżkę mleka. Zróbcie rozczyn- w pozostałym letnim mleku rozpuśćcie drożdże, dodajcie 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki, wymieszajcie wszystko, przykryjcie ściereczką i odstawcie na około pół godziny w ciepłe miejsce- powinien trzykrotnie zwiększyć objętość. Pozostałą 1 łyżkę mleka mocno podgrzejcie i rozpuśćcie w niej sól. Odstawcie.
W tym czasie masło utrzyjcie z cukrem,a kiedy stanie się białe, zacznijcie dodawać po jednym żółtku i jajku, ucierając aż masa stanie się gładka i jasna.
Po pół godzinie ogrzejcie trochę mąkę i przesiejcie. Do mąki wlejcie rozczyn, zacznijcie wyrabiać, dolewając co chwilę śmietankę i masę maślano-jajeczną. Ciasto wyrabiajcie około 20 minut, powinno stać się gładkie i elastyczne. Teraz dodajcie mleko z solą i lekko ogrzaną esencję waniliową lub rum. Wyrabiajcie jeszcze chwilę, przykryjcie ściereczką i odstawcie do wyrośnięcia w ciepłe miejsce- ciasto powinno wyrastać, aż podwoi swoją objętość- około 1,5- 2 godzin.
Wyrośnięte ciasto przełóżcie na blachę wysmarowaną masłem, nakłujcie widelcem i odstawcie jeszcze na kwadrans. W tym czasie przygotujcie kruszonkę: mąkę zmieszajcie z cukrem. Dodajcie pokrojone zimne masło,żółtko i wyróbcie palcami, aż powstaną niewielkie grudki.
Piekarnik nagrzejcie do 180 st. Ciasto posmarujcie białkiem rozmieszanym z odrobiną mleka lub śmietanki, wysypcie na górę kruszonkę (możecie też dodać pod kruszonkę owoce). Pieczcie około 25-30 minut (moje pieczone było 23 minuty:) ).





przepis Zbigniewa Bartelaka

2 komentarze:

  1. Ale to jest właśnie najprzyjemniejsze - kiedy ciasta znikają tak szybko :)
    Wspaniale wygląda ta drożdżówka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy serdecznie. Masz rację, to zawsze dobrze znaczy;). Pozdrawiamy!

      Usuń

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...