poniedziałek, 31 marca 2014

CHLEBOWE TARTALETKI Z JAJKIEM

Jak mówiłam, dziś wersja śniadaniowa. Po wielkim świętowaniu mało skomplikowane śniadanie jest jakby wskazane.... 




Składniki
6 kromek pełnoziarnistego chleba tostowego
6 jajek
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki startego sera żółtego
2 łyżki roztopionego masła
świeżo zmielona sól i pieprz




Przygotowanie
Czynności na początku te same. Odkrójcie skórki od chleba i dobrze rozwałkujcie każdą kromkę. Blachę do pieczenia muffinek posmarujcie masłem, poukładajcie w dołkach rozwałkowane kromki. Posmarujcie je także masłem. Włóżcie na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po wyciągnięciu w każdą tartaletkę wsypcie odrobinę soli i pieprzu. Wbijcie jajko, posypcie znowu solą, pieprzem oraz szczypiorem i serem żółtym. Pieczcie jeszcze przez 5 minut. Jajko powinno być miękkie. Świetnie smakują także z szynką, pieczarkami, serem żółtym  i szczypiorkiem. Dla nas śniadanie było naprawdę udane;)







2 komentarze:

  1. w sam raz do mojego cyklu "Sobota z jajem" ;) na pewno kiedyś wypróbuję, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczna, śniadaniowa propozycja:-)

    OdpowiedzUsuń

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...